Utbildningsprojekt för energismart byggande drar snart igång

Publicerad 31 jan 2013, 11:39

Build up skills Sverige (BUSS) – så heter det största utbildningsprogrammet inom byggsektorn någonsin som drar i gång i mars. 100 000 byggnadsarbetare och VVS-montörer i hela landet ska vidareutbildas för att bygga och renovera energieffektivt.

Hela VVS- och byggbranschen ska ställa om till ett mer energieffektivt byggande. Om bara sju år, 2020, ska all nybyggnation i Sverige och övriga EU vara nära-nollenergibyggnader och energianvändningen efter större renoveringar ska reduceras.
Och år 2050 ska energianvändningen i bebyggelsen vara halverad.

– För att lyckas behövs mer kunskap. Build Up Skills Sverige är ett verktyg för framgång. Vi arbetar nu med att göra klart handlingsplanen som ska presenteras den 13 mars på Nordbygg Ecoforum på Stockholmsmässan, säger Roger Eriksson på Energimyndigheten.

VVS Företagen deltar i projektgruppen för BUSS som har till uppgift att öka hantverkares och installatörers kunskap och kompetens om energieffektivisering och installation av förnybar energi.

Fokus ligger på hantverkare och installatörer på byggarbetsplatser. Projektet har 30 deltagande länder i Europa. Varje land ska ta fram en egen handlingsplan för hur hantverkare och installatörers kvalifikationer ska stärkas.