Logga in

Bravida får stort installationsuppdrag i Facebooks nya datacenter

Publicerad
28 okt 2011, 14:20

Bravida har fått uppdraget att projektera, planera och installera all el, vs och ventilation i Facebooks nya datacenter i Luleå. Det är företagets första etablering i Europa och blir ett av världens mest högteknologiska och energieffektiva datacenter.

De nya serverhallarna ska serva över 800 miljoner Facebookanvändare. Hela centret kommer när det är färdigbyggt att bestå av tre serverhallar med en area på 28 000 kvadratmeter vardera. 30–50 personer beräknas bli permanent anställda. Investeringen i datahallar kommer att kosta 3–5 miljarder kronor. Regeringen har också beslutat om ett investeringsstöd på drygt hundra miljoner kronor, enligt Aktuellt/SVT.

Anläggningen kommer att ha väsentligt lägre energiförbrukning och lägre bygg- och driftskostnader jämfört med övriga moderna datahallar. Tillsammans med Facebooks två datacenter i USA kommer anläggningen vara en av världens mest energieffektiva, uppger Bravida i ett pressmeddelande.

– Avtalet är det första i sitt slag och vi är mycket stolta över samarbetet med NCC och helhetsansvaret för de tekniska installationerna som Facebook har gett oss. Det här är ett viktigt område för oss idag och vi bedömer att den här typen av investeringar i Norden kommer att öka, säger Mats O Paulsson, vd Bravida, i pressmeddelandet.

För att klara kylbehovet i datahallen, används enbart uteluft och en kylanläggning med befuktad luft, så kallad evaporativ kyla.

– Den här lösningen skiljer sig från konventionella serveranläggningar. För att den ska fungera krävs ett svalt och torrt klimat, säger Mika Sundholm, projektansvarig Bravida.

Datacentret kommer att miljöcertifieras enligt LEED och som mest kommer Bravida ha cirka 200 medarbetare på plats. Arbetet startar omgående med projektering och planering och beräknas vara klart mars 2013.

Projektet genomförs i ett samriskföretag mellan NCC och två amerikanska byggbolag, DPR Construction och Fortis Construction.