Logga in

En instans för överklaganden tas bort

Publicerad
1 okt 2015, 10:40

Överklaganden av kommunala detaljplaner ska gå direkt till domstol utan att passera länsstyrelserna, enligt en lagrådsremiss. Därmed kapas en instans i byggprocessen som därmed blir drygt fyra månader snabbare, menar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Bostadsministern har länge aviserat att han vill göra något åt byråkratin kring för att snabba på bostadsbyggandet. I en intervju med VVS-Forum (nr 2/2015) sa han så här:

– I dag tar det för lång tid innan ett byggärende blir klart. Det finns en nivå som kan tas bort utan att äventyra rättssäkerheten, nämligen länsstyrelsen. Min förhoppning är att vi på så vis kan kapa några månader i processen, sa Mehmet Kaplan till VVS-Forum.

Två tredjedelar av landets kommuner har i dag brist på bostäder. Enligt Boverket måste uppemot en halv miljon bostäder byggas till 2020. Bostadsbristen drabbar särskilt unga och förstärks av det stora antal flyktingar som kommer till Sverige.

Det är bakgrunden till att regeringen nu antar en lagrådsremiss med förslag om att korta tiden från detaljplan till att byggbolaget kan sätta spaden i marken.

– Det här är ett sätt att skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande. Det ska bli enklare, snabbare och billigare, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till DN. Enligt bostadsministern kan reformen leda till att flera tusen bostäder per år byggs.

I dag är det länsstyrelsen man ska vända sig till om man vill överklaga en kommunal detaljplan. Länsstyrelsens beslut kan i sin tur överklagas till mark­ och miljödomstolen. Sista instans är mark­ och miljööverdomstolen.

Regeringen kapar nu länsstyrelserna, så att överklaganden går direkt till domstolen. Två tredjedelar av de ärenden som hanteras av länsstyrelserna går ändå vidare till nästa instans. Genom att ta bort ett led kan man enligt den utredning som ligger till grund för förslaget kapa tiderna med i genomsnitt 4,5 månader.

Mehmet Kaplan vill inte sätta exakta siffror på hur många fler bostäder reformen kan tänkas ge men menar att det handlar om ”flera tusen” per år.

En annan viktig poäng med förslaget är enligt Kaplan att det öppnar för mer konkurrens inom byggsektorn, vilket kan pressa ned kostnaderna.

Regeringens förslag grundar sig på en utredning som tillsattes av den förre bostadsministern Stefan Attefall (KD). Det råder en bred politisk enighet kring regelförenklingar för bostadsbyggandet.