Logga in

8 nya regler som påverkar installationsbranschen

Publicerad
3 jan 2024, 09:17
| Uppdaterad
4 jan 2024

Höjt tak för rotavdraget och billigare bensin och diesel. VVS-Forum listar åtta nya lagar och regler för 2024.

1) Taket för rotavdraget höjs
Den 1 juli höjs taket för rotavdrag till 75 000 kronor. Höjningen gäller tillfälligt under 2024. Det gemensamma maxtaket för rot- och rutavdrag på 75 000 kronor separeras. Det innebär att privatpersoner kan få ett totalt avdrag på 150 000 kronor. Ändringen träder i kraft 1 juli 2024 och gäller för helåret 2024.

Det gynnar branschen, enligt Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen
Så mycket höjs taket på rotavdraget

Radhusägarna hade fått försäkringsersättning och var därför inte berättigade till rotavdrag
Det borde byggföretaget gjort för att undvika rot-smällen

2) Billigare bensin
Energiskatten på bensin (miljöklass 1) sänks så att summan av energi- och koldioxidskatten blir 60 öre lägre per liter 2024 än skatten år 2023. Energiskatten på övrig bensin sänks på motsvarande sätt.

3) Billigare diesel
Kraven på inblandning av biobränslen i diesel sänks 1 januari. Regeringen bedömer att det under 2024 kan bli upp till 5,50 kronor billigare per liter diesel, jämfört med oförändrad reduktionsplikt. Energiskatten på diesel (miljöklass 1) sänks dessutom.

4) Dyrare anställa unga
Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för 15–18-åringar slopas efter årsskiftet.

5) Digitala stämmor
Aktiebolag kan från den 1 januari hålla digitala stämmor. Det måste skrivas in i bolagsordning eller i stadgar. I extraordinära omständigheter kan digital stämma hållas utan stadgeändring. Lagen gäller även bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar.

6) Standardladdare för mobiler
Nya mobiltelefoner ska vara utrustade med laddningsuttag för USB-C, enligt ett EU-direktiv som trädde i kraft den 28 december. Från slutet av 2024 ska alla mobiler vara utrustade med laddningsuttag för USB-C som blir allmän standard. För bärbara datorer införs samma krav under 2026.

7) Sänkt skatt på arbete
Ett förstärkt jobbskatteavdrag införs vid årsskiftet. För en familj bestående av till exempel en installatör och en sjuksköterska ger förslaget sänkt skatt med omkring 14 000 kronor per år, enligt regeringen. Uppräkningen av inkomstgränsen för statlig skatt pausas 2024.

Två företag som har fått tillstånd att använda kamera på drönare jobbar mot byggbranschen
Därför beviljades de drönartillstånd

8) Nya regler för drönare
Från 1 januari 2024 får obemannade drönare som både saknar C-klassning och släpps ut på marknaden det datumet eller senare enbart flyga antingen med tillstånd från Transportstyrelsen inom den specifika kategorin eller inom ramen för en modellflygklubb. Drönare som saknar C-klassning men som redan har släppts ut på marknaden före 1 januari 2024 får flyga som begränsad A1 om de väger mindre än 250 gram eller som A3 om de väger mindre än 25 kilo.

Se alla nya regler och lagar här.