Logga in

Superanläggning för fjärrvärme och VA i Borås

Publicerad
24 feb 2015, 08:23

Borås stad gör sin största ekonomiska satsning någonsin när Borås Energi och Miljö bygger ett kraftvärmeverk och ett avloppsreningsverk på Sobacken. Investeringen ligger på 3,2 miljarder kronor och ska säkra framtidens leveranser av fjärrvärme och VA-tjänster, enligt ett pressmeddelande.

Det kommunala bolaget Borås Energi och Miljö har tagit fram ett förslag på hur de vill bygga den nya superanläggningen och det förslaget har kommunstyrelsen godkänt. Det ska dock antas även av Borås kommunfullmäktige innan beslutet är slutgiltigt.

De nuvarande anläggningarna är underdimensionerade och det är nödvändigt att ersätta dem, enligt pressmeddelandet. Dels handlar det om att kunna klara de miljökrav som ställs på utsläpp av avloppsvatten, dels om att kunna leverera tjänster till medborgarna.

– Boråsarna måste få trygga leveranser av fjärrvärme och VA även i framtiden. Och det här är en helt nödvändig satsning, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Placeringen på Sobacken, där det redan i dag finns en avfallsanläggning med biogasproduktion, var beslutad sen tidigare. Kraftvärmeverket kommer att kosta 1,8 miljarder kronor och avloppsreningsverket 1,4 miljarder kronor.

Investeringen innebär en ekonomisk risk för bolag och ägare. Hela investeringsbeloppet lånas upp och gör bolaget känsligt för räntekostnader. Dessutom är känsligheten stor för exempelvis nivån på elpriset och framtida fjärrvärmeunderlag.

– De nya anläggningarna skapar samhällsnytta nu och i framtiden och är en förutsättning för ett växande Borås, säger Annette Carlson (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Borås.

Borås Energi och Miljö kommer att stå för driften och om allt går enligt kalkylerna kommer ägaren, Borås stad, inte behöva sätta in något aktieägarkapital i bolaget.

Om kommunfullmäktige säger ja till förslaget kommer Borås Energi och Miljö att omgående börja teckna avtal med leverantörerna och sätta i gång att bygga. Enligt planen ska anläggningarna vara i full drift under 2018.