Logga in

Nye ägaren till rörfirmorna: ”Jag blev lite kär i killarna”

Publicerad
10 mar 2022, 08:54
| Uppdaterad
11 mar 2022

Trädfällarföretagaren har tagit över två rörfirmor i Stockholm och ser förbättringspotential i sin nya bransch.

Det börsnoterade investeringsbolaget Stockwik sålde nyligen Ett VVS Järfälla och Ett VVS Vaxholm. Ny ägare till företagen som fram till i höstas hette Kallhälls Rot & VVS-system (KRVVS) och Vaxholms Värmeservice är Leo Kluge.

”Alla måste förstå att olikheter är bra”
Han tog med sig hockeyandan till vd-rollen för rörföretaget

De vill utmana den traditionella branschen
Chefslösa bolaget: ”Om vi mår bra tjänar vi pengar”

– Jag har jobbat med affärsutveckling sedan jag startade eget för första gången som 17-åring, säger den i dag 43-årige Leo Kluge.

Den egna firman var ett IT-supportbolag och han har sedan dess jobbat i flera större företag som Onoff, Lidl, Järnia och Ticket.

Sommaren 2021 gick Leo Kluge in och hjälpte Stockwik med att leda Vaxholms Värmeservice efter att vd:n och grundaren Claes Zetterlund hade slutat. När sedan även vd:n för systerföretaget KRVVS, Jonas Lövgren, slutade fick Leo Kluge leda även det företaget. Till sin hjälp hade han Marika Hjelm, en tidigare kollega på Ticket, som blev platschef för båda företagen.

– Det handlade mycket om att städa och fixa. Att utveckla verksamheter och göra dem bättre är det roligaste som finns, säger Leo Kluge.

En av åtgärderna var namnbytet till Ett VVS Vaxholm och Ett VVS Järfälla.

– Vi såg att det fanns stora synergier med att bolagen samarbetade och drevs på samma sätt. Vi ville med det nya namnet signalera att vi är ett företag både internt och externt.

Leo Kluge tackade sedan ja till erbjudandet att köpa företagen.

– Jag blev lite kär i killarna och verksamheten. Det är ett härligt gäng med ett starkt driv. Alla vill framåt och göra något bättre. Det är väldigt roligt att jobba med sådana människor, säger han.

Marika Hjelm är nu vd för båda bolagen. Totalt har de tio fast anställda, däribland fem VVS-montörer, två fastighetstekniker och en kyl- och värmepumpstekniker. Dessutom ingår en lärling i personalstyrkan.
Ett VVS Vaxholm arbetar mycket med fastighetsservice för privatkunder, medan Ett VVS Järfälla mer gör entreprenader för företagskunder.

Järfällaföretaget har gått sämre ekonomiskt de senaste åren än systerföretaget i Vaxholm. Anledningen var för låg timpenning och dålig beläggning, förklarar Leo Kluge.

– Vi har nu sagt upp gamla avtal där timpenningen var ner mot 400 kronor och utan betald restid. Nu har vi en rimlig prisnivå.

Ett VVS Järfälla hade bara en cirka 70-procentig beläggning tidigare.

– Vi har tecknat några nya bra avtal med stora kunder. Järfälla visar positivt resultat sedan oktober förra året om man rensar bort engångskostnader för bland annat den ny loggan.

De nya avtalskunderna är främst byggfirmor som bland annat gör badrumsrenoveringar.

Båda företagen har nu full beläggning och efterfrågan är fortsatt stor.

Just nu letar vi folk. Vi har kapacitet att anställa minst tre nya montörer. Vi erbjuder en konkurrenskraftig lön, men framför allt vill vi lyfta den goda stämningen på företaget och schyssta arbetsvillkor, säger Leo Kluge och nämner bra kläder, nya servicebilar och friskvårdsbidrag.

– Att personalen har kul och trivs på jobbet är viktigare än en hög lön både vid rekryteringen och för att de ska stanna kvar.

Hur länge tänker du vara ägare?

– För alltid tänker jag spontant. Det här är inget köp och sälj-förvärv. Jag hoppas kunna utveckla verksamheten och småningom öppna nya filialer på norra sidan av Stockholm. Det är viktigt att filialerna kan hjälpa varandra exempelvis vid sjukdomar.

– Vi ska göra det bra och sedan växa långsamt och tryggt. Alla anställda ska trivas och må bra. Det ska vara en attraktiv arbetsplats på alla plan.

VVS är en ny bransch för Leo Kluge, men han har jobbat länge i tjänstesektorn. Parallellt med ägarskapet i Ett VVS är han vd och delägare i arboristföretaget Trygga Träd, som bland annat fäller och beskär träd.

– Där har jag lärt mig mycket om kundservice, till exempel hur uppskattat det är hos kunderna att du svarar i telefon och kommer den tid som du har lovat. Det är tyvärr inte självklart i hantverksbranschen och det vill jag gärna föra in.

Vad gillar du mest med VVS-branschen?

– Den gör stor skillnad för folk i deras vardag. Vi kommer både när det sprutar vatten eller om det inte kommer alls. Det är inte så stort för oss, men för kunderna kan det vara hela helgen som har räddats.

Stockwik köpte KRVVS 2016 och två år senare även Vaxholms Värmeservice.

– Vi kan tänka oss ytterligare förvärv inom VVS-området eftersom det är en fragmenterad bransch, sa Stockwiks vd David Andreasson då till VVS-Forum.

Han tillade att Stockwik investerar långsiktigt och förvärvar företag för att behålla dem.

"Vi har aldrig sålt ett bolag – har evig ägarhorisont"
Därför vill Traderagrundaren köpa fler VVS-företag

David Andreasson har avböjt en ny intervju utan hänvisar till pressmeddelandet. Där står att syftet med försäljningen är att ge företagen ”fortsatt goda förutsättningar att utvecklas positivt i en miljö där dessa mindre verksamheter ges den nya ägarens fullständiga fokus”.