Logga in

Nationell renoveringsportal ska sprida kunskap

Publicerad
8 maj 2014, 11:01

Nationellt Renoveringscentrum och Svensk Byggtjänst har inlett ett utvecklinssamarbete som ska leda till nya informations- och kunskapstjänster för effektivare renoveringsprocess. Tjänsterna kommer främst att vara webbaserade och blir tillgängliga vid årsskiftet 2014/2015, uppger parterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Nationellt Renoveringscentrum startades vid Lunds tekniska högskola i början av 2013 på initiativ från branschorganisationen VVS Företagen. Där samverkar näringsliv och akademi med kunskapsuppbyggnad och informationsspridning om renovering. Syftet är att stödja byggsektorn för effektivare renoveringsprocess så att befintliga byggnader ska bli energieffektiva och deras funktion behållas eller förbättras.

– Att Nationellt Renoveringscentrum nu inleder ett samarbete med Svensk Byggtjänst är ett naturligt steg för att effektivisera och utveckla informations- och kunskapsspridningen vad gäller effektiv renovering, säger Andres Muld, ordförande i Nationellt Renoveringscentrum och tidigare bland annat tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten, i pressmeddelandet.

– Det känns mycket positivt att tillsammans med Nationellt Renoveringscentrum utveckla nya informations- och kunskapstjänster vad gäller renovering av byggnader. Det tydliggör ytterligare vår roll som Byggsveriges kunskapsnav, tillägger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Rolf Kling, teknisk chef på VVS Företagen och styrelseledamot i Nationellt Renoveringscentrum, uppger att fastighetsägarna, brukarna och miljön har mycket att tjäna på att kunskap om renovering utvecklas och sprids.

– I Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport framgår att ombyggnad eller renovering beräknas uppgå till 60 miljarder kronor det närmaste året. Det är faktiskt något mer än nybyggnation. Så renovering är en mycket stor marknad med en väldig potential vad gäller energieffektivisering.

Via en nationell renoveringsportal kommer det att finnas material och information från forskarvärlden och annat kostnadsfritt material från Renoveringscentrum. Därutöver kommer Svensk Byggtjänst att erbjuda fördjupade och anpassade betaltjänster. De första nya tjänsterna beräknas vara tillgängliga hos Svensk Byggtjänst vid årsskiftet 2014/2015.