Vatten motsvarande 6,2 miljoner fyllda badkar per år skulle gå att spara in i en stad av Malmös storlek, om alla invånare bytte till snålspolande blandare. Uträkningen, baserad på att en person använder genomsnitt 140 liter per dygn, är framtagen av sanitetstillverkaren Gustavsberg.

– De studier vi gjort visar att det i genomsnitt går att spara 20 procent av såväl kall- som varmvatten genom att byta blandare. Ändå är vattenfrågan ganska lågt prioriterad när man pratar hållbarhet och certifieringar. Det tycker jag är konstigt, säger Thomas Göransson, projektledare hos Villeroy & Boch Gustavsberg.
I en studie av blandarbyte i 267 lägenheter hos Riksbyggen i Uddevalla blev vattenbesparingen ännu större. Kallvattenanvändningen minskade med 26 procent och varmvattenanvändningen med 30 procent. Det motsvarar flera tusen kubikmeter vatten varje år – stora mängder färskvatten som skulle kunna användas på andra sätt.
Vanligtvis är tillgången på vatten i Sverige god, men på senare år har vissa områden fått stora problem med vattenbrist under sommaren. Öland och delar av Småland har haft rekordlåga grundvattennivåer flera år i rad, vilket lett till bevattningsförbud och andra restriktioner.
I juli i år uppmättes nivåer mycket under de normala i små magasin i hela södra Sverige, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). I de stora magasinen var nivåerna under de normala i södra Norrland, Svealand och delar av Götaland.
Klimatforskarna tror inte att det handlar om tillfälliga företeelser, utan att vi kommer att få vänja oss vid mer extremt väder framöver – mer torka och kraftigare skyfall.
Under sommaren har många svenska kommuner gått ut med tips till invånarna om hur de kan spara vatten. Det handlar om att samla regnvatten i tunnor, duscha i stället för att bada, laga onödiga läckor, åtgärda droppande kranar och inte diska under rinnande vatten. Att installera snålspolande blandare och munstycken finns också med bland tipsen.
– Det finns mycket vi kan göra i våra bostäder utan att behöva ändra något i vår vardag, exempelvis byta till nya toaletter som är mer snålspolande än de äldre, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas råd.
Trots de möjligheter som finns är intresset för att spara vatten i svenska fastigheter inte särskilt stort, enligt Göransson och Mårtensson. Pris och komfort kommer alltid i första hand. Energibesparing är ofta det starkaste argumentet vid byte av blandare.
– Men det är bra att vakna upp nu, innan det är för sent. Det är vattenbrist på många håll i världen och utvecklingen går mot blandare som kan anpassas till beteendemönster, med förinställda stopp till exempel, säger Thomas Göransson.