Mehmet Kaplan (MP) ny bostadsminister

Publicerad: 03 oktober 2014 Text: Eva-Maria Fasth
Miljöpartisten Mehmet Kaplan är ny bostads- och stadsutvecklingsminister i den rödgröna regeringen och får därmed det yttersta ansvaret för att bygga 250 000 nya bostäder till år 2020 och rusta upp miljonprogrammet som statsminister Stefan Löfven (S) lovade i sin regeringsförklaring.

– Minst 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020 och kreditgivningen till bostadssektorn ska stärkas, sa Stefan Löfven i regeringsförklaringen.

Ibarahim Baylan (S) blir energiminister och Åsa Romson (MP) är, som väntat, klimat- och miljöminister samt vice statsminister.

Den tunga posten som finansminister går också helt enligt förhandsspekulationerna till Magdalena Andersson (S). Under henne finns Per Bolund (MP) – finansmarknads- och konsumentminister.

Margot Wallström (S)får utrikesministerposten, Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister och Gustav Fridolin (MP) blir utbildningsminister.

Miljön och klimatet tog relativt stor plats i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Han inledde med att konstatera att Sverige missar 14 av 16 miljömål och att ett nytt miljömålsråd ska inrättas. Sverige ska också gå före med lagstiftning mot farliga kemikalier, lovade den nya statsministern.

– Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Att stoppa miljöförstöringen och minska klimatutsläppen är en av vår generations största utmaningar, sa Stefan Löfven och betonade att tiden för misslyckanden och ursäkter är förbi

Regeringen kommer att bjuda in till blocköverskridande samtal i energifrågan för en långsiktig energiöverenskommelse.

– Kärnkraften ska ersättas med förnybar energi. Sverige ska på sikt ha 100 procent förnybar energi och vi kommer ge stöd till solkraft, sa Stefan Löfven, som lovade minst 30 TWh ny el från förnybara energikällor till år 2020.

Några andra branschrelaterade nyheter ur regeringsförklaringen är att yrkesprogrammen på gymnasiet görs om till yrkescollage, ett innovationsråd ska inrättas, en ny miljöbilsbonus kommer och att minst 40 procent av ledamöter i börsbolagsstyrelser ska vara kvinnor till år 2016 annars blir det lagstiftning om kvotering.

Fler nyheter