Logga in

Kokkranar strider mot reglerna – säljs och marknadsförs ändå

Publicerad
5 jun 2024, 09:24

Trots att tappvarmvattnet inte får vara varmare än 60 grader går det att köpa kokkranar med 100-gradigt vatten. FM Mattsson hoppas på en ändring av byggreglerna: ”Större risker med en vattenkokare”.

Köksblandare som ger kokhett vatten direkt ur kranen strider mot Boverkets byggregler, men presenterades ändå av sanitetsarmaturtillverkaren FM Mattssons danska systervarumärke Damixa på senaste Nordbygg.

Kokkranar strider mot Boverkets byggregler, men säljs ändå
Otillåtna kokkranar säljs på byggvaruhus

Stämmer det att man har lättat på reglerna som förbjuder varmvatten över 60 grader ur kranen?
Kokkran i köket – är det tillåtet nu?

Silhouet Instant, som kokkranen heter, har funnits på den danska marknaden liksom på andra europeiska marknader i flera år.

– Damixa är tydlig i sin kommunikation att de marknadsför produkten i Sverige för yrkesmässig användning (till exempel storkök), då denna typ av produkt inte är tillåten att installeras för privat bruk i hushåll enligt nuvarande version av Boverkets byggregler, säger Marina Morell, varumärkeschef på Mora Armatur & FM Mattsson..

Men köksblandare med kokhett vatten, däribland Damixas Silhouet Instant, säljs och marknadsförs utan förbehåll mot konsument i Sverige på hemsidor som säljer sanitetsarmatur.

De grundläggande kraven på säkerhet vid användning finns i avsnitt 6:621 i Boverkets byggregler (BBR):

”För att minska risken för skållning får temperaturen på tappvarmvattnet vara högst 60 °C efter tappstället.”

Med ett enkelt handgrepp växlar man mellan kokhett och kallt vatten. Foto: Damixa

En kran som ger kokande vatten i ett privat hem strider således mot den bestämmelsen.

– Det är i dag inte tillåtet att installera kokkranar, varken enligt BBR eller enligt Branschregler Säker Vatteninstallation, säger Pierre Lundborg på Säker Vatten.

– Produkten kommer att behöva typgodkännas och det finns ingen kravbild än på vad ett skydd mot skållning kan vara, säger Pierre Lundborg.

På Boverket svarar arkitekten Parisa Ghandari så här:

– De nya byggreglerna möjliggör användning av kokkranar från och med den första januari 2025. Det ställs dock krav på att sådana kranar ska ha en säkerhetsfunktion som minimerar risken att yngre barn tappar ut vatten. Tappstället ska dessutom vara utformat så att det vid beröring inte kan orsaka brännskador.

FM Mattsson hoppas på att en sådan ändring av byggreglerna efter årsskiftet så att det blir tillåtet med barnsäkra kokkranar.

Men är det inte tveksamt att lansera en produkt som i dagsläget strider mot byggreglerna?

Säker Vatten tar avstånd från kokkranar
Säker Vatten varnar för kokande blandare

– Det är upp till installatören att installera en kokkran idag, svarade Malou Carlsson, säljare på FM Mattsson, när hon presenterade kokkranen på Nordbygg. Hon tillade:

– Det finns betydligt större risker med en vattenkokare. Där kan man ju få en hel liter kokande vatten över sig.