Logga in

Byggaren vägrade betala – anklagade rörmokarna för fel i villor

Publicerad
27 maj 2024, 02:00
| Uppdaterad
26 maj 2024

En rörfirma krävde en kvarts miljon i ersättning från ett annat företag efter att ha anlitats som underentreprenör i byggprojekt i fyra villor.

Ett byggföretag tog in VVS-firman för att göra jobb i flera olika villor i Närke och Västmanland. De skrev kontrakt på fasta priser för projekten och betalning skulle äga rum i tre lyft: 40 procent efter VVS-arbete i husgrunden, 40 procent efter dragning av invändiga rör och 20 procent efter slutbesiktning och åtgärande av eventuella anmärkningar. 

Läs också:
“Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl”

Läs också:
”De sämsta installationer jag sett, farliga för människor och egendom”

Det var mellan de här tre stegen som problemen uppstod. Byggföretaget hade synpunkter på underentreprenören, VVS-firman. De menade att de inte hade följt branschreglerna. Dels genom att ha felaktiga avstånd mellan rören som anslöt till blandare, kall- och varmvatten, felplacerade rör för vatten i köket, att rör inte kommit ur väggarna i rätt vinkel och att skruvar satts fast på fel sätt.

Byggföretaget påpekade felen men underentreprenören vägrade och tyckte att arbetet var rätt utfört. Byggaren ville inte betala fakturorna och VVS-firman lade därefter ner arbetet. Till slut tog byggfirman in en annan underentreprenör. Deras syn på saken är att det arbete som det första VVS-företaget gjort inte är värt mer än 40 procent av kontraktssumman för varje projekt och att de pengarna redan har betalats ut.

VVS-företagarens version i rätten var en annan. Enligt honom var det först efter att byggaren under arbetets gång velat skriva om kontrakten och nekades det som de började vara missnöjda med rördragningarna.

VVS:aren stod fast vid att jobbet var fackmannamässigt gjort och att huvudentreprenören inte berättade exakt vilka fel som skulle fixas eller vad det kostade. Örebro tingsrätt konstaterar att parterna hade avtal värda totalt drygt 350 000 kronor och att det var helt klart att pengarna skulle betalas ut i tre omgångar. Enligt tingsrätten har VVS-företaget berättat hur de jobbat i villorna och de uppgifterna stämmer överens med det som branschreglerna kräver. Rörmokaren har redogjort tydligt för hur en metallskena och ”handpistol” garanterar rätt avstånd och vinkel vid rördragningar.

Läs också:
”Jag framstår som en ’bad guy’ som tagit värmepumparna och sagt tack och hej”

Vittnen har också bekräftat att bilder som använts i målet är från villorna och de stöder att jobbet är gjort korrekt. Tingsrätten bedömer att rörfirman är trovärdig och att byggfirman inte har bevisat sin sak. VVS-företaget har enligt domen rätt till den betalning de har krävt och att de ska få hela summan, cirka 140 000 kronor plus ränta. Byggaren ska också ersätta deras rättegångskostnader med närmare 120 000 kronor.