Logga in

Johnnys värmepump fungerar inte – har kämpat med reklamationen i två år

Publicerad
29 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
1 maj 2024

Luft/luftvärmepumpen som köptes på nätet har inte fungerat på två år, trots fyra reparationer. Makarna Comstedt har inte fått en ny och har nu vänt sig till Arn. Polarpumpens vd bemöter kritiken.

Johnny Comstedt och hans fru, som till vardags bor i Oslo, hade specifika krav på luft/luftvärmepumpen som de ville installera i fritidshuset strax utanför Torsby. Den skulle leverera värme i hela huset under vintern och kyla hela huset under sommaren och dessutom inte behöva gå på mer än 10 A.

Från 2022:
Ikea börjar sälja värmepumpar

Från 2023:
”Värmepumpen inte anpassad för att leverera värme i Sverige”

– Vi kollade runt efter lokala firmor i närheten som skulle kunna hjälpa oss med detta men hittade ingen. När jag googlade dök Polarpumpen upp, som hade en Panasonicmodell som motsvarade våra krav, berättar Johnny Comstedt.

”Första vintern fungerade den, men vintern därpå kom det ingen värme ur den samtidigt som ytterdelen isade igen.”

Johnny comstedt

Formellt är det hans fru som köpt värmepumpen men Johnny har tagit över reklamationen efter att frun har ”mött väggen” när det gäller kommunikationen med Polarpumpen, som nu pågått i ett par år.

Värmepumpen – som skulle vara en ”flagship-modell”  –  köptes över nätet för 23 000 kronor och installerades av en lokal underleverantör i november 2021. 

– Första vintern fungerade den, men vintern därpå kom det ingen värme ur den samtidigt som ytterdelen isade igen, berättar Johnny Comstedt.

Sedan dess har den inte fungerat trots flera reparationsförsök, samtal, mejl samt flera resor på 40 mil tur och retur mellan hem och fritidshus för paret för att följa Polarpumpens instruktioner och ta emot reparatörer. Vid ett tillfälle löste jordfelsbrytaren ut på grund av kortslutning i pumpen och det blev strömavbrott i hela huset. 

I ett mejl 2023 skriver Johnny Comsteds fru till Polarpumpen: ”Problem på nytt! Den vill inte avfrosta sig och ger därför ingen värme. Har gjort de åtgärder som står i manualen, men utan resultat. Bygger bara isberg. Behöver raskt reparation!”

Polarpumpen har sagt att de ska få en ny värmepump men så har det inte blivit. I stället har det fyllts på gas, bytts kretskort, innerfläkt och nu senast byttes kompressorn i utedelen ut.

– När reparatören kom i går och installerade ytterdelen med den nya kompressorn så fungerade värmepumpen fortfarande inte. Han konstaterade att det inte fanns något hopp om den, säger Johnny Comstedt.

Via Arn kräver makarna i första hand en ”komplett ny leverans” samt reseersättning och i andra hand ersättning för köp av en motsvarande värmepump från ett annat företag, samt ersättning för resor.

”Den stränga kylan som under en längre period rådde i hela landet belastade såväl leverantörer av värmepumpar som reparatörer med längre leveranstider.”

Polarpumpens VD

Emma Pålsson, vd på Polarpumpen säger att hon inte känner till fakta i det specifika fallet men att kunden generellt alltid står i centrum för företaget, och de alltid strävar efter att hjälpa kunderna på bästa möjliga sätt. 

– Med det sagt, kan det såklart ändå uppstå olika typer av fel tyvärr. Beroende på typ av fel försöker vi reparera och byta ut defekta delar först, vilket oftast är den snabbaste och bästa lösningen för kund, innan en helt ny värmpump byts ut, svarar Emma Pålsson i ett mejl.

Tvist i Arn:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Ert företag sticker ut i antalet värmepumpsärenden i Arn, med 29 anmälningar under perioden 1 januari 2023 till början av april. Vad beror det på?

– Den stränga kylan som under en längre period rådde i hela landet belastade såväl leverantörer av värmepumpar som reparatörer med längre leveranstider. Antalet ärenden hos ARN under 2023 för Polarpumpen specifikt är dock framför allt en reflektion av vår storlek på marknaden och vår totala marknadsandel. Trots att vi hade ett antal ärenden hos ARN, vilket vi såklart verkligen beklagar, kan vi konstatera att Arn bara gett oss fel i enstaka fall. I de fallen följer vi alltid, utan undantag, Arn:s rekommendationer.