Logga in

Vattenledningen var dåligt isolerad – det nya modulhuset började röra sig

Publicerad
9 jun 2025, 05:00
| Uppdaterad
5 jun 2025

Bland många andra fel fanns en ledning som inte blivit isolerad. Det slutade med att hela husmodulen började röra på sig. Det ansvariga företaget menar att kunden mörkat flera saker i sin anmälan till ARN, som nu gjort sin bedömning av tvisten.

Det är en familj utanför Växjö som vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden för att få ett företag att åtgärda omfattande fel. 

Läs också:
 ”Jobbet får nog en tvåa på en tiogradig skala”

Läs också:
 ”Det gick lite snabbt där så det blev tokigt”

I juli för två år sedan köpte de en husmodul som skulle byggas till på deras villa genom en hall. Företaget skulle ställa upp den och bygga ihop den med villan för 220 000 kronor. Firman lovade att bygget skulle bli klart inom en månad. Men det är fortfarande inte färdigt. 

Enligt den anmälande familjen finns det massvis av brister som gör att det inte går att använda modulen. En besiktningsman har kommit fram till att det mesta i bygget inte är fackmässigt gjort. 

Felen har upptäckts i flera omgångar. En vinter frös vattenledningen till husmodulen på grund av att den inte var tillräckligt isolerad. Företaget fixade det, enligt familjen på ett dåligt sätt. Frostbildning gjorde att hallen började röra på sig. Under vintern rörde sig byggnaden minst en centimeter och framåt våren sänkte den sig igen. 

Kvinnan som står som anmälare hävdar att företaget flera gånger försökt fakturera mer än vad som stod i offerten och har vägrat betala flera gånger. Det finns ett krav på 117 000 kronor som husägarna har bestritt. Trots flera påstötningar har företaget inte gjort något åt alla fel de orsakat. Kunderna har också krävt att få underlagen enligt kontrollplanen och slutbesked, men firman skickar ingenting.

Företaget går inte alls med på att de ska åtgärda några fel eller att de har försökt ta mer betalt än de har rätt till. Kunden visste om att det inte gick att göra en exakt kostnadsberäkning av jobbet och att det som lämnades var en offert “mellan tummen och pekfingret”. Offerten var dessutom på 60 000 kronor mer än vad kunden påstått i sin anmälan. Arbete och material har fakturerats löpande, vilket anmälaren godkände och hon betalade också löpande. 

Problemet med att tillbyggnaden rört på sig har enligt företaget att göra med att det inte är dränerat runt fastigheten. Det är kunden som valt bort att dränera med motiveringen att de skulle göra det längre fram. Inför besiktningen försökte kunden mörka att det stod vatten runt och under huset. Det finns bilder på pump som för bort vatten och att plintgrunden frusit till is, menar företaget. Totalt sett anser firman inte att de har gjort några fel. Bland annat menar de att besiktningsmannen “gissat” i delar av sina anmärkningar, trots att det inte finns några fel på arbetet. Även förseningarna har varit mest kundens fel av flera orsaker. Att firman inte lämnat över några bygghandlingar beror enligt dem på att de inte fått betalt. 

Läs också:
”Alla vet när ventilationen är dålig men inte när den fungerar bra”

ARN konstaterar att det saknas en del beskrivningar av vad uppdraget har omfattat i avtalet mellan parterna. Företaget har inte avrått från att göra monteringen på det befintliga underlaget och ansvarar därför för felen som uppstått tills arbetet är slutfört och överlämnat. Modulhuset är bevisningen drabbat av de fel som anmälan beskriver och företaget ansvarar för dem, inklusive den bristfälliga isoleringen och att huset rör på sig. Därför rekommenderas firman att fixa alla brister utan extra kostnad. Det bedöms också ha funnits ett avtal om ett fast pris, så kvinnan behöver inte betala mer än hon redan gjort. Företaget ska också överlämna dokumentationen som de vägrat skicka till kunden.