Logga in

Får grannen ta smällen om jag installerar backventil?

Publicerad
2 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
28 mar 2024

Skyfflas vattnet vidare till grannen om man installerar backventil som skydd mot översvämning i källaren? VVS-teknikexperten Hans Söderström svarar. 

Experten listar:
Kombiavlopp och 8 andra saker att ha koll på om backventiler

Svensk Försäkring:
Då kan backventiler orsaka vattenskador

Fråga: Jag oroar mig för översvämning i huset och skulle vilja vill installera en backventil som skydd. En granne i villaområdet sa att huset intill får ta smällen då, eftersom vattnet skyfflas vidare. Stämmer det? Och ska jag i så fall avstå från en sådan?

Svar: Backventiler är ett bra, men inte hundraprocentigt, skydd mot översvämningar, till exempel om man bor i ett äldre, kanske förtätat område, med kombiavlopp i gatan. De systemen är mer utsatta eftersom spillvatten och dagvatten ligger i samma rör.

Om  två av tjugo i ett villaområde installerar backventiler i sina hus kan det innebära att det blir högre belastning på de andra husen. Men var och en har ansvar för sitt hus och sin försäkring så det är inte ett skäl att avstå. Däremot kan man ju tipsa varandra om lösningen i området. 

Läs också:
Så fungerar en backventil i avloppssystemet

Kolla först och främst om du alls behöver en backventil. Kommunen kan svara på om det är kombisystem i gatan eller inte.