Logga in

Bluelight relinar med blått ljus nya rör inuti gamla

Publicerad
11 mar 2024, 06:00

Vad är det för distinkt blått ljus? Svar: En metod att relina rör. Vi var på plats när det blå ljuset härdade plastmassor i stammarna i ett flerbostadshus i nordvästra Storstockholm.

För några år sedan utvecklade den danska koncernen Aarsleff en helt ny teknik som effektiviserar reliningen.

Här är alla steg i processen
Så funkar relining med Bluelight-tekniken

Testa dina kunskaper
Quiz: Vad kan du om relining?

Ett blått kortvågigt ljus, så kallad Bluelight, används nu för att skapa nya rör inuti de gamla, slitna rören. Till skillnad mot konventionell relining som har en härdningstid på flera timmar, så tar motsvarande process bara några minuter med Bluelight.

Aarsleff framhåller att fördelarna är många: Förutom tidsbesparingen är tekniken effektiv och miljövänlig.

Joakim Lejdbrandt, arbetsledare på Aarsleff. Foto: David Lagerlöf

– Nackdelen är att utrustningen är dyr, säger Joakim Lejdbrandt, arbetsledare på Aarsleff och pekar på den kameraförsedda ljuskäglan som består av 696 LED-lysdioder och är trådlöst uppkopplad till en dator.

På bildskärmen visas en livesänd film och en mängd data om rören och reliningen. Där kan man tydligt se alla hål och sprickor i det gamla rörsystemet.

– Ofta när rören är för skadade för att infodra i sin helhet, kan vi byta ut delar partiellt, säger Mikael Stenberg, installatör på Aarsleff med 25 års erfarenhet från branschen.

Rören i den här fastigheten är över 50 år gamla. Foto: David Lagerlöf

Vi står i ett barnvagnsförråd i ett flerbostadshus, byggt i slutet av 1950-talet. Mikael Stenberg och hans kollega Patrik Gustafsson har förberett dagens arbetspass med slangvagn och Bluelight-utrustning.

De har även fällt upp rensluckan i golvet så att man kan titta ner och se hur den gamla rostiga stammen kopplats ihop med införingen. Det är 20 meter rör i den här installationen som ska relinas under dagens första arbetspass och det handlar om rör som ingen åtgärdat på över 50 år.

Den som har varit med om ett stambyte vet att det blir väldigt höga bullernivåer när man bilar upp golv och väggar för att komma åt rören. Här i barnvagnsförrådet är det till en början nästan tyst.

Man hör kompressorns motorljud på håll (den står i lastbilen Dunder utanför, alla Aarsleff-bilar har egna namn), men annars är det inget som stör.

– Vi behöver inte använda hörselkåpor, däremot måste vi ha på oss de här när Bluelight-processen startar, förklarar Joakim Lejdbrandt och håller upp en hink med röda skyddsglasögon i.

Mikael Stenberg tar på sig ett par glasögon.

Han rengör ljuskäglan ordentligt. Senare kommer han med hjälp av en bildskärm att ha full koll på vad som händer inne i de gamla gjutjärnsrören.

– Nu ser man ut som Bono, säger han och alla skrattar.

Tvåkomponentsepoxi förbjuds för att minska exponeringen av bisfenol A (BPA)
Förbud mot reliningmetod minskar risk för bisfenol A

Det blå ljuset har en våglängd på 450 nanometer och kan skada näthinnan om man tittar rakt in i ljuset utan skyddsglasögon.

Plötsligt hörs ett ylande ljud, som från en ledsen hund.

– Vi använder oss av vakuum för att pressa ut luften ur silikonslangen, förklarar Joakim Lejdbrand och tillägger att luften måste vara torr, luften körs genom en lufttork för att torka ur den.

Efter en halvtimme kommer äntligen ”ljuståget”, som ljuskäglan med det blå ljuset kallas för i branschen. Det går ett sus bland de församlade i det slitna barnvagnsförrådet.

”Ljuståget”, som ljuskägland med det blå ljuset kallas för i branschen, är på väg upp. Foto: David Lagerlöf

Det första som syns är blåljuset genom införingen i schaktet under rensluckan. Långsamt förflyttar sig ljuskäglan framåt, uppåt och snart badar hela förrådet i blått ljus.

– Vi härdar alltid bortifrån och hit, så allt blir liksom bakvänt i den här processen, säger Mikael Stenberg.

Sedan ploppar ljuskäglan ut ur slangen och Mikael Stenberg och Patrik Gustafsson tar försiktigt hand om det värdefulla instrumentet.