Logga in

Här gällde LPP i överflöd: ”Vi har satts på prov”

Publicerad
23 jan 2023, 05:54
| Uppdaterad
25 jan 2023

Det blev en hel del LPP när Rasmus Gustafsson och hans kollegor kämpade med att montera en massiv ventilationsanläggning på ett tak.

Du jobbar på Hammarstedts kyl & inneklimat i Kalmar, vad är det för uppdrag ni gjort som man ser på bilderna?

– Det senaste året har jag och min kollega Anton Angarth jobbat med ett ganska omfattande projekt. Det är en stor ventilationsanläggning med återluft, uppdelad på två stycken 8-kubiksaggregat med primär kyla för att hålla ned temperaturen i lokalerna de betjänar. Kanaldimensionerna var varierande, rektangulära från 2500×1400 millimeter ned till 1000×1000 mm med längder på 1250 mm och cirkuylära 630-stick till donen.

Mer rörskryt:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Fler speciella uppdrag:
”Det här rörsystemet är inte så vanligt”

Hur har arbetet varit?

– Vi har satts på prov under den här byggtiden. Det har varit montage av ganska stora kanaler långt in på den här anläggningens tak. Det krävdes en stor kran för att ställa aggregaten på plats. Vi använde en Liebherr MK140 när agget skulle lyftas cirka 40-50 meter in. 

“Det snyggaste montaget jag sett” skrev någon på Facebook om resultatet, hur lyckades ni med det?

– Det krävdes en del böjar på sticken då  vi haft kuvertfall på taken med en del höjdskillnader och en del andra befintliga montage som skullet as med i ekvationen. Det blev en hel del LPP, löses på plats-montage men det var inget vi inte klarade av.

Läs mer om snygga jobb:
”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”

Hur kommer ni minnas det här jobbet?

– Som något kul, vi tycker båda om sådana jobb där det är mycket tänka och lösa saker som inte finns på ritning.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.