”Vi får inte bygga en teknikjulgran”
När kilowattimmar ska jagas riskerar tekniska lösningar att bli för avancerade. Granitor bygger just nu ett område där husen delar energi med hjälp av värmepumpar och då vill man ha ett lättskött system.
I Malmö bygger Granitor Properties området Embassy of Sharing som kommer att få Sveriges största delningssystem för geoenergi. Byggnaderna i stadsdelen Hyllie ska återanvända restenergi och dela på överskott av värme och kyla. De kommer att ha egna borrhål och rör mellan husen för att kunna dela på energin utan att få betalt för överskottet.
Mer om Embassy of Sharing:
Den ena byggnadens överskottsvärme blir den andres varmvatten
Granitors Mikael Vestlund:
Började som lärling i bolaget – nu vd med 2500 anställda
Vinsten blir lägre effektuttag, längre period av frikyla och robusta borrhål då överskottet kan jämnas ut i hela områdets borrhål. Det är inte heller en tredje part som äger energisystemet och säljer värmen och kylan utan fastighetsägarna själva är delägare i det.
Tack vare delningen behövs bland annat inga kylmedelkylare på taken.
– Det blir en pryl mindre att installera och i stället kan du ha en terrass där, säger Annika Mattsson, hållbarhetschef på Granitor Properties.
Överskottsvärmen kan fördelas till flera hus om behovet finns.
– Man kanske tänker att det bara är kontorshus som tjänar på detta, men ett bostadshus har alltid behov av värme till varmvattnet, säger Annika Mattsson.
Ett projekt som Embassy of Sharing kräver samordning och en helhetssyn för att alla ska kunna ta del av fördelarna med delningsekonomi, påpekar Annika Mattsson. Det krävs personal som ser till helheten.
Det handlar om att synkronisera byggandet av husen och att bestämma när systemen kan kopplas ihop.
– Var lägger vi rören så att de inte är i vägen för spont? Var placerar vi brunnarna så att man kan stänga av och tryckprova när vi dockar på en ny byggnad? Och vad händer när vi dockar på ett fjärde hus till de tre vi bygger nu? säger Annika Mattsson.
Att Granitor Properties valde just Malmbergs som leverantör av geoenergisystemet till Embassy of Sharing berodde på möjligheten till dialog och samarbete, förklarar hon.
Tillsammans med Malmbergs har Granitor förutsättningslöst kunnat hitta de bästa tekniska lösningarna och först därefter diskuterat de ekonomiska villkoren. En utgångspunkt har varit att utforma anläggningarna så robusta som möjligt och lätta att drifta i förvaltningsskedet.
– Så att man inte bygger en teknikjulgran. Om man försöker ta tillvara på varenda kilowattimme kan det lätt bli för avancerade lösningar. Det handlar om att välja de som fungerar i praktiken och är lönsamma och inte något som bara fungerar på pappret.
Viktigt i ett senare skede blir att hitta en part med intresse och kompetens för att sköta driften av systemet.
– Att drifta en geoenergianläggning är ju något annat än en fjärrvärmeanläggning, säger Annika Mattsson.
Ästad vingård:
”Alla gäster äter, bastar och badar samtidigt varje dag”
Fakta
Embassy of Sharing är ett nytt kvarter i Hyllie, Malmö, som ska kännetecknas av ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och delningsekonomi. Byggnaderna får fasader i trä, gemensam geoenergianläggning och solceller för att minska klimatavtryck. Tanken är att inspirera varandra att åstadkomma mer och förbruka mindre genom att dela. Första projektet är Fyrtornet, Sveriges högsta kontorsbyggnad i trä, som står klart i maj 2024. Därefter kommer kontorsfastigheten Drivbänken som kommer certifieras för Well och Miljöbyggnad Guld. Droppen, ett bostadshus med över 100 hyreslägenheter håller också på att byggas. Ytterligare fyra fastigheter planeras inom de kommande åren.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen