Logga in

”Arbetet vi utför är aldrig helt riskfritt”

Publicerad
14 dec 2023, 09:23

Sara Gustafsson är höjdrädd men utbildade sig ändå till sprinklermontör. I dag är höga höjder en del av vardagen. Vi frågade om det bästa och sämsta med jobbet.

Varför blev du sprinklermontör?

– Jag hade helt tappat det stora intresset jag tidigare haft för mitt arbete inom förskolan i 15 år. Jag har under åren haft kollegor som uttryckt samma känsla, att de ledsnat på sitt yrke. Jag har då gett rådet: ”Sök dig bort, prova något helt nytt”. Då är det väl på sin plats att jag lever som jag lär och det är jag glad att jag har gjort.

Bristen på sprinklermontörer är akut
Därför är han hett eftertraktad på arbetsmarknaden

Det sprinklas för lite och det hämmar branschen, menar Rasmus von Knorring på Ivab.
”Sprinkler är ganska invecklat”

Du har arbetat i två år som sprinklermontör på Maxcon. Vad är det bästa med jobbet?

– Just nu tycker jag att allt är roligt. Varje arbetsuppgift har varit ny för mig och varje nytt moment har varit så spännande att få lära sig. På den här ändå väldigt korta tiden har jag hunnit vara med på många olika sorters installationer, varav några lite speciella som till exempel en k-märkt teater. Det har varit både lärorikt och utmanande men framförallt spännande och kul. 

Något annat du reflekterat över?

– Det är också väldigt givande att få uppleva de stora kontrasterna mellan mitt tidigare jobb inom förskolan och sprinklerbranschen. Jag har fått en helt annan syn på byggbranschen än vad jag hade innan. Jag hamnar ständigt i situationer där jag utmanas att tänka i helt nya banor. Det har varit så fascinerande att möta en nästan helt ny kultur bara genom att byta bransch.

”För mig personligen har den största utmaningen med att bli sprinklermontör varit att jag är höjdrädd. Det har blivit till att stålsätta sig och bestämma sig för att ta kontroll över kroppens reaktioner.”

Och vad är det sämsta?

– Att arbetet vi utför aldrig är helt riskfritt. Hur noggrann man än är med säkerheten arbetar vi fortfarande mycket på höga höjder, med tunga föremål och med maskiner man kan skada sig på. Beroende på typ av montage och förutsättningar, så kan arbetet också vara väldigt tungt. Jag har svårt att se att jag hade klarat av vissa moment om det inte vore för att jag är ganska vältränad, är lite envis och att jag haft hjälpsamma kollegor som uppmuntrat och utmanat mig.

Vilken typ av jobb gör du?

– Jag jobbar på större entreprenader. Den här hösten har jag växlat mellan två arbetsplatser, den ena en tågdepå i Stockholm och den andra ett boende i Örebro.

Vilka utmaningar finns det?

– För mig personligen har den största utmaningen med att bli sprinklermontör varit att jag är höjdrädd. Det har blivit till att stålsätta sig och bestämma sig för att ta kontroll över kroppens reaktioner. Utöver att öva in tekniker, regler, läsa ritningar och allt det praktiska har jag också fått lägga mycket tid på att förstå kulturen i branschen, som skiljer sig mycket från den jag är van vid. 

Ett serviceboende som saknar sprinkler är inte brandsäkert och ska därför stängas
Sprinkler krävs på serviceboende

Varför är det brist på sprinklermontörer?

– Jag tror att en av de stora orsakerna är att man till största del arbetar som ”resande montör” och att det är svårt att få ihop vardagen med den här typen av tjänst. Och vad jag kunnat plocka upp från erfarna montörer som arbetar flera år med detta är att det sliter på axlarna. Man jobbar mycket tungt och ovanför huvudet och i långa loppet är risken stor att du får ont.