Logga in

Boende stämmer Oscar Properties på miljoner för VVS-fel

Publicerad
4 sep 2023, 10:05

En grupp bostadsköpare kräver Oscar Properties på 20 miljoner kronor för bland annat en rad VVS-fel i ett stort bygge i Hammarby sjöstad.

Det fortsätter att hända mycket kring den omtalade byggherren Oscar Properties. Nyligen avgjordes en tvist om Norra tornen i Vasastan i Stockholm. Företaget hade vunnit i tingsrätten och tilldömts drygt tio miljoner kronor av en VVS-firma för problem vid installationer i det ena tornet, men parterna nådde sedan en överenskommelse vars innehåll är hemligt.

Läs också:
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Läs också:
Eriksson VVS slipper betala mångmiljonbelopp

Det är inte den enda rättsliga processen som Oscar Properties är inblandade i. Nu stäms bolaget, genom ett dotterbolag, av två bostadsrättsföreningar i projektet HG7 i Hammarby sjöstad i Stockholm. Bygget, ett helt kvarter som består av sex hus, påbörjades för tio år sedan och stod klart 2015 men har dragits med många problem. 

De boende krävde att byggbolaget skulle åtgärda bristerna, vilket inte skedde. Därför påbörjades arbetet med de mest akuta felen men allt är fortfarande inte ordnat på grund av de stora kostnaderna. Parterna har inte kunnat komma överens om vem som ska bekosta allting, därför har bostadsrättsföreningarna gått till domstol. 

Totalt kräver de cirka 20 miljoner kronor av Oscar Properties. Av den summan gäller närmare hälften VVS-relaterade åtgärder.

Läs också:
”Det är klart att vi ska överklaga – det här är inte klokt”

Enligt stämningsansökan handlar det om en mycket lång rad byggfel i husen. I kök och badrum listas bland annat läckage, fuktskador, felaktigt monterade toaletter, köks- och duschblandare, brister i ventilationen och mycket annat som enligt besiktningarna beror på fel vid byggandet och som är upptäckta inom garantitiden.

Oscar Properties grundare och huvudägare Oscar Engelbert, som nyligen avgick som vd, säger till Dagens industri att företaget bestrider kraven.