Logga in

”Jag stöter ofta på rör i rör-system på ologiska ställen”

Publicerad
18 sep 2023, 06:00

I sin roll som besiktare får hon se en hel del i VVS-väg som ibland väcker frågor som: Hur hade man tänkt här? Tack vare alla montörer som följer henne på Instagram får Besiktningstjejen ofta svar på tal.

Hon har jobbat som mäklare, med försäkringsbesiktningar, utredningar om vattenskador och sedan några år tillbaka som överlåtelsebesiktningsman. På Instagram kallar hon, som egentligen heter Petra, sig för Besiktningstjejen. Där visar hon upp vad hon stöter på i jobbet där hon ska kolla upp bostäder som säljs. Ibland stöter hon på saker som får henne att klia sig i huvudet.

Petra bjuder på bilder
Besiktningstjejen: ”Här får man inte vara oförsiktig med dammsugaren”

Mer från överlåtelsebesiktningar
Tre vanligaste VVS-missarna enligt besiktaren

Som i inlägget där hon skrev: ”I dag vänder jag mig till er som jobbar med rörinstallationer. Har ganska många gånger stött på de här rör i rör-systemen som jag tycker skvallrar på ologiska ställen. Som till exempel här nere i en krypgrund. Hur har man tänkt här?”. 

Svaren från personer med koppling till VVS-branschen varierade. Anders Pargell, känd som Rörmokarläraren, skrev att han ibland blir fundersam på hur vissa hantverkare tänker och att det aktuella exemplet är en tankevurpa. En annan kommenterade att åtgärden var godkänd och att ”man har ansvar att inspektera krypgrunden också”. 

”Det verkar inte som att alla fattat vad som kommer att hända när vi leder rören på det här sättet.”

– Jag har många följare i rörbranschen och jag lägger ut mycket om rör, jag jobbar ofta med villor och då stöter man på en hel del. Ibland tycker jag att de som gjort rördragningarna inte tänkt hela vägen. Jag har inte attityden att jag kan allt i hela världen så jag försöker fråga de som kan bättre och mina följare är väldigt kunniga så det är roligt att få hjälp, säger Petra.

Hon tycker att rör i rör-systemen är intressanta eftersom hon ser installationer där skvallerfunktionen i hennes mening försvinner på grund av var och hur dragningarna är gjorda. 

– Det verkar inte som att alla fattat vad som kommer att hända när vi leder rören på det här sättet, säger hon.

Att jobba med just besiktningar i samband med överlåtelser gör att hon kan springa på gamla lösningar som det ibland råder oklarheter kring. Vem har gjort dem och under vilka omständigheter?

– Jag sätter mig vid köksbordet och försöker reda ut vad jag kan förvänta mig i huset. Jaha, ni har gjort nytt badrum, när? Själva eller med hantverkare? Sedan kan jag komma in i badrummet och hitta tre fel direkt och tänka ”Firman som gjorde det här ska inte jobba med badrumsrenoveringar”.

Hon säger sig inte hitta så många hemmapulade VVS-katastrofer i villorna även om de förstås dyker upp då och då. 

Läs också:
Fullt av VVS-fel i nyrenoverade badrum: ”Folk kanske går på det där”

– Få gör sina badrum själva, folk är rädda för att göra det. Det är el och vatten och läskigheter som man inte pillar med själv. Det vanligaste felen boende själva gör är att de väljer att renovera det estetiska. Man har renoverat badrummet men har inte låtit byta ut golvbrunnen som ligger kvar sedan 1965.