Logga in

Sundare vanor bakom de vanligaste vattenskadorna

Publicerad
29 aug 2023, 08:56

En fördjupad undersökning har avslöjat exakt vad det är som oftast orsakar vattenskador i svenska hem. Svaret har ingenting med installatörernas arbete att göra, desto mer med folks nyttiga matvanor.

Under förra året registrerade försäkringsbolagen 12500 vattenskador i kök. Det är välkänt att köket gått om badrummet som det mest vattenskadade utrymmet i våra bostäder men nu har Vattenskadecentrum, som driver projektet Köket, gjort en djupdykning i statistiken och tagit reda på exakt vad det är som oftast är problemet. 

Hur stoppar man problemet?
”Golvbrunn i kök – ett av de bästa skydden mot vattenskador”

Senaste siffrorna:
”Personer utan VVS-kunskap installerar kökets vitvaror”

Uppgifterna från de tusentals inrapporterade skadorna avslöjar att det är traditionella kylskåp som oftast orsakar vattenskador. Det handlar alltså inte om nyare varianter med många olika vattenanslutningar som ismaskiner. 

Pierre Lundborg.

– 73 procent av skadorna från kylskåp är kondensskador. Det innebär att det dels kan handla om brukarfel, dels att kylen inte har tillräcklig förmåga att ta hand om kondensen. Här ser vi att skötselinstruktionerna är väldigt knapphändiga och att få hushåll känner till hur ett kylskåp ska tas om hand över tid, säger Pierre Lundborg, expert på Säker Vatten och den som leder projektet Köket, i ett pressmeddelande.

Kondensen har ökat i kylskåpen på grund av ändrade matvanor. Svenskarna äter mer frukt och grönt än tidigare. Samtidigt har enligt Säker Vatten kylskåpen blivit mer energisnåla på senare år, vilket verkar försämra kapaciteten att hantera kondensvatten. 

– Förr fanns ett mellanrum under kylskåpen. Det gör det inte i dag, dessutom är dörrarna tjockare. Det, i kombination med att tekniken inte är anpassad till den mängd frukt och grönt som vi förvarar i kylskåpet, tycks vara orsakerna, säger Pierre Lundborg. 

De flesta kylskåpen i skadestatistiken är förhållandevis nya. Sju av tio var under tio år gamla. Bara ett av tio kylskåp som orsakade vattenskador var vattenanslutna. Bland dem klarade 74 procent inte av vattenledningstrycket Boverkets byggregler kräver att de ska göra.

Kylskåpen står för 42 procent av vattenskadorna i köken. Efter dem är diskmaskinerna det största problemet med 38 procent av skadorna. 

VVS-podden om vattenskador:
”Detta är mest skrämmande”

Drygt hälften av läckagen från diskmaskiner beror på maskinfel och läckage genom frontluckan. Vid fyra av fem fall hade diskmaskinerna avstängningskran för vattnet, en orsak till läckage kan vara att kranen står öppen hela tiden. Fler än nio av tio diskmaskiner som orsakade vattenskador var utrustade med skydd under.