Logga in

”Golvbrunn i kök – ett av de bästa skydden mot vattenskador”

Publicerad
27 jun 2023, 08:53

Vattenskador i kök ökar kraftigt och är nu vanligare än vattenskador i badrum. Men det finns ett billigt och säkert sätt att skydda sig mot vattenskador –  att installera en golvbrunn.

I Vattenskadecentrums senaste helt färska rapport som rör 2022 visar trenden att vattenskadorna i kök fortsätter att öka.

De nya hyreshuset har drabbats av tre vattenskador på knappt tre år
”Jag har lärt mig att jättesnabbt bryta upp ett fördelarskåp”

Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, svarar
Funkar läckagebrytare och vattenfelsbrytare lika bra?

Köken stod för 35 procent av vattenskadorna.  

För Johan Apel, skadeförebyggare på Dalarnas Försäkring inom Länsförsäkringar, är det självklart så att golvbrunnar i kök förebygger vattenskador.

– En golvbrunn, ett vattentätt golv med uppvik på vägg och en vattenfelsbrytare är de bästa förebyggande åtgärderna man kan göra i köket, säger han och påpekar också att det inte rör sig om någon större kostnad. 

Merkostnaden för att bygga en brunn i nyproduktion är cirka 2 000 kronor med material och arbete. 

I förslaget till de nya byggreglerna, BBR, som träder i kraft 1 juli 2024, så finns inte krav på golvbrunnar med. Johan Apel hoppas på BBR-krav på golvbrunn i kök.

– Om det skulle kravställas i BBR att golvbrunn i kök ska användas så skulle det bli tvingande och därigenom det mest effektiva sättet, menar han och tillägger att som det fungerar nu så är det byggherren eller husleverantören som avgör om det monteras brunn eller inte. 

Vad gäller då för tvättmaskin i köket enligt Säker Vattens regler. Huvudregeln är att tvättmaskin ska placeras i utrymme med vattentätt golv och golvbrunn. Men det finns ett undantag. En tvättmaskin kan placeras i ett kök utan golvbrunn. Då ska den vara placerad på ett vattentätt underlag med uppvikta kanter runt om.

Under tvättmaskinen ska det finnas en fuktsensor som är kopplad till en läckagebrytare eller en vattenfelsbrytare alternativt ett översvämningsskydd och ett vattenlarm.

Undantaget gäller inte för några andra utrymmen än kök.

– Enligt våra villkor så ska man följa gällande bygg- och branschregler och det innebär att om Säker Vatten skriver att golvbrunn ska monteras så är det det som gäller. Man kan placera tvättmaskinen i köket utan golvbrunn, men då krävs det som sagt underlägg som är uppvikt runt om i kombination med en vattenfelsbrytare. 

Det finns dock några nackdelar med golvbrunn i kök, exempelvis stanken som kan uppstå om man har ett uttorkat vattenlås. Men det är lätt att åtgärda, enligt Johan Apel:

– Använd en med luftlås så slipper man stanken av ett uttorkat vattenlås. 

Ett annat minus är att skador kan orsakas av baktryck, om luftlåset inte är rätt monterat.

– Har man däremot valt ett vattentätt golv i kök och en golvbrunn så har man sitt på det torra. 

Vitvaror som kyl och frys står för nio procent av vattenskadorna i kök. Vad kan man göra åt det? 

– Ställer du kylskåpet i badrummet så blir det ingen skada när kondensvattnet rinner ut på golvet. Har du parkett så är skadan ett faktum, säger Johan Apel.

– För auktoriserade företag kommer Säker Vatten att fortsätta kräva golvbrunnar i vissa utrymmen, som i rum med tvättmaskin, precis som tidigare eftersom risken för vattenskador är stor om man struntar i det. Och försäkringsbolagen kommer att fortsätta hänvisa till branschreglerna i sina skadebedömningar. 

I Vattenskaderapporten framgår det att vitvaror (exempelvis diskmaskin, kyl och frys) i kök står för de flesta skador som orsakas av installerad utrustning. Enligt Vattenskadecentrum finns flera förklaringar till det. En är att det ofta saknas golvbrunn i köket, att det inte finns krav på heltäckande tätskikt och att det ofta är personer utan VVS-kunskap som står för installationerna.

Men underentreprenören Eriksson VVS i Gävle AB svär sig fri
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Årets rapport omfattar 35 000 vattenskador, en klar minskning från drygt 40 000 år 2021. 

HÄR INTRÄFFAR VATTENSKADORNA

  • Kök: 35 procent
  • Bad/dusch: 24 procent
  • Annat: 29 procent
  • Tvättstuga: 7 procent
  • WC: 5 procent

Källa: Vattenskadecentrum

I KÖK ORSAKAS VATTENSKADOR AV

  • Rörinstallationer, cirka 50 procent
  • Diskmaskiner, cirka 25 procent
  • Kyl och frys, cirka 9 procent

Källa: Vattenskadecentrum