”Detta är mest skrämmande”

Publicerad 6 okt 2022, 08:27

Vattenskadorna i kök ökar. Men vet du hur stor andel av totalen de utgör? Det och mycket mer berättar experten Pierre Lundborg om i VVS-podden.

Vattenskadeundersökningen har förmedlat samma budskap de senaste åren: 

Är det vattenanslutna kyl och frysar som är boven?

– Det är vattenanslutna kyl och frysar, det är diskmaskiner och kaffemaskiner men det kan också vara kyl och frys som inte är vattenanslutna. Det rinner ut kondensvatten framför och bakom kylskåpet, säger Pierre Lundborg. 

Vattenskaderapporten ger dystra besked i ämnet.

– Vattenskadorna i kök rusar i höjden. Var tredje skada inträffar i köken, säger Pierre Lundborg, expert på Säker Vatten och fortsätter:

– Det mest skrämmande är att utrustningen står för mer än hälften av alla dessa.

Läs också: expertfrågan
”Är det smart med golvbrunn i köket?”

Läs också: Trend redan 2020
Vattenskaderapporten: Kylar och frysar ökar i statistiken

När det gäller produkterna pekar Pierre Lundborg på problemet att de inte är klassade som byggprodukter då de inte sätts in beständigt i byggnader, vilket leder till att de inte är provade och man inte kan ställa samma krav på dem.

Säker Vatten jobbar med ett projekt som fokuserar just på vattenskador i kök.

– Vi ska komma fram till hur man kan bygga kök vattenskadesäkrare.

Vad är då viktigast att tänka på? 

– All utrustning måste kopplas in enligt monteringsanvisning och i enlighet med branschregler. Det vattentäta skikten måste ligga under maskinerna, med rätt mått och monteras rätt, säger Pierre Lundborg som ger ännu fler råd i VVS-podden.

Kan vattenfelsbrytare som standard vara lösningen?

– Det skulle kunna vara en lösning, lösningarna är många.

Här kan du lyssna på podden: