Logga in

”Det råder stor brist på VVS-ingenjörer”

Publicerad
28 aug 2023, 09:47

Sverige behöver inte bara fler VVS-montörer utan även fler VVS-ingenjörer. Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visade på stora svårigheter med att hitta folk med yrkeshögskolekompetens.

– För att vi ska klara klimatomställningen, renoveringsskulden och behovet av bostadsbyggande behöver vi fler VVS-ingenjörer. Det råder stor brist, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen, IN, som äger utbildningsverksamheten Insu. Det är en av många skolor som har programmet VVS-ingenjör. 

Läs också:
6 roller för VVS-montörer att gå vidare till

Läs också:
8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult

Han hoppas att fler VVS-montörer och tekniskt utbildade personer ska se potentialen i att vidareutbilda sig till VVS-ingenjör, inte minst med tanke på behovet av energieffektivisering och de gröna investeringarna i norra Sverige, Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel, som kräver stor installationskompetens.

”Vi jobbar väldigt tätt med yrkeshögskolan för att se till att det blir så bra och skräddarsydda utbildningar som möjligt för installationsbranschen.”

I en rekryteringsenkät som Svenskt Näringsliv har gjort angav 41 procent av installationsföretagen att de rekryterar från yrkeshögskolan, och 87 procent av dessa upplevde att det var svårt att hitta personal med yrkeshögskolekompetens.

För att möta den stora efterfrågan berättar han att IN arbetar intensivt för att så många som möjligt ska utexamineras. 

– Vi jobbar väldigt tätt med yrkeshögskolan för att se till att det blir så bra och skräddarsydda utbildningar som möjligt för installationsbranschen. Tittar man på antalet utbildningsplatser är VVS-ingenjör de största utbildningarna.

Andreas Åström tycker att IN har en bra dialog med myndigheten för yrkeshögskolan för att locka fler till yrket.

Läs också:
Angelina jobbade heltid och pluggade till VVS-ingenjör samtidigt

– Den är lyhörd och har mandat att vara snabbfotad. Med kort varsel kan de sätta upp olika typer av utbildningar om de bedömer att det finns en stor efterfrågan från näringslivets sida.

IN jobbar också för att påverka från andra håll.

– Just nu har vi en situation där man från statens sida lastar över utbildningskostnader på företagen. Vi tycker att man borde sänka arbetsgivaravgifterna som en morot för företag som tar emot lärlingar.