Logga in

6 roller för VVS-montörer att gå vidare till

Publicerad
28 aug 2023, 09:45

Ont i knäna, värkande rygg eller bara lite trött på det du gör? Det går utmärkt att stanna kvar i VVS-branschen och jobba med andra delar än själva skruvandet.

1. VVS-konsult/konstruktör

Om du går en utbildning för att bli VVS-ingenjör kan du jobba som konsult och konstruktör. Du ritar till exempel rördragningar i designprogram som Magicad och Revit och är med och tar fram bygghandlingar. Yrket handlar också mycket om kommunikation, projektarbete och samarbete. Gå med i Facebookgruppen VVS-ingenjörer och lär dig mer och få kontakt med andra som valt yrket. Många olika skolor erbjuder utbildningar inom detta område, sök på studentum.se.

goda chanser att få jobb
”Det råder stor brist på VVS-ingenjörer”

Tufft men det gick
Angelina jobbade heltid och pluggade till VVS-ingenjör samtidigt

2. Projektledare

Styr projekten mot uppsatta mål för lönsamhet, kundnytta och kvalitet. Har stort ansvar för allt från pengaflöde till teknik, arbetsmiljö och kundvård.

Kunskaper behövs om avtal, upphandling, logistik, tekniska lösningar, målstyrning – och ledarskap. Det handlar om att kunna styra projekt med många personer och resurser inblandade. Många olika skolor erbjuder utbildningar inom detta område, sök på studentum.se.

Möt Viktor som via VVS-konsultandet blev projektledare
VVS-ingenjören: ”Studerande från andra branscher får jobba hårdare”

3. Kalkylator

Jobbar med offerter. Hittar lösningar på tekniska och ekonomiska utmaningar. Jobbar på kontor som stöd till chef och ledning med komplexa uppgifter såsom att beräkna tids-, material- och personalkostnader.

Kunskaper behövs om upphandling, inköp, kalkylering, installation och entreprenadjuridiken. Även här finns flera olika utbildningar, sök på studentum.se. 

4. Yrkeslärare

Det råder stor brist på lärare inom installation. Känner du att du vill sprida dina kunskaper inom vvs är detta ett nästa steg med goda förutsättningar till jobb som både skonar knän och främjar branschen. Du kan exempelvis gå ett yrkeslärarprogram eller välja en skräddarsydd utbildning som leder till lärarlegitimation.

5. Starta eget

Kräver ingen utbildning men det finns många saker som kan vara bra att tänka på innan du tar steget. Du behöver dra in kunder, skaffa verktyg utan att det ruinerar dig och veta hur du tar rätt betalt. På vvsforum.se delar egenföretagaren Pablo Cabala med sig av sina bästa erfarenheter från när han startade eget: ”Du kommer få betala mycket för hjälp med ekonomin, alltså revisor och redovisningsfirma, det överraskade mig hur dyrt det var.”

Läs Pablos råd här
Egenföretagarens 5 tips till den som vill starta firma

6. Ledande montör

Som arbetsledare är du länken mellan projektledaren och arbetslaget ute på byggena. Dina arbetsuppgifter består framförallt av att driva entreprenader som ledande montör och du har ansvar för inköp av material och samordning med andra yrkesgrupper.