Logga in

Egenföretagarens 5 tips till den som vill starta firma

Publicerad
20 dec 2022, 06:08

Han har varit ensamföretagare i tio år men minns fortfarande hur han tvekade innan han tog steget. Här är VVS-montörens tips till kollegor som längtar efter att starta eget.

Pablo Cabala, 35, driver egna firman Plusgrader i Stockholm sedan 2013. Via sociala medier får han många frågor från andra montörer och de handlar förvånansvärt ofta om hur man gör för att komma igång med ett företag. Det verkar som om många anställda går och tänker på att bli sina egna. 

Mer om livet som egen:
“Jag vill bli kompis med alla mina kunder”

Han ändrade taktik – då small det:
”Jag blev ganska chockad över alla förfrågningar”

– De frågar om specifika saker från vad man ska tänka på när det gäller kostnader, vad man behöver för startkapital till vilka verktyg man behöver köpa in för att kunna börja, säger Pablo Cabala. 

Här är råden han önskar att han själv fått innan han drog igång sin firma.

Prioritera det centrala. Det är väldigt lätt hänt att man sätter sig på kvällarna och ritar på sin logga. Men sanningen är att den där loggan har inte någon jättestor betydelse till en början, och kanske inte i långa loppet heller…Lägg inte för mycket energi på fel saker, fokusera mer på att göra jobbtimmar och sådant som drar in pengar.

Håll i pengarna första året. Det här har jag erfarit själv. Hela biten med verktyg var ett orosmoment, att man gick runt och undrade om man hade allt man behövde? Men man behöver inte ha alla verktyg på en gång. Jag gick iväg direkt och köpte en maskin för 12 000-13 000 som jag sedan inte behövde använda på två-tre år. De pengarna hade jag kunnat använda klokare i början. Hade hellre hyrt maskinen först och sedan köpt den efter att ha byggt upp en bättre kassa. Du kommer få betala mycket för hjälp med ekonomin, alltså revisor och redovisningsfirma, det överraskade mig hur dyrt det var. Jag hade inte räknat med att den posten skulle vara så stor.

Våga ta rätt betalt. Inledningsvis kände jag ofta “oj, ska jag verkligen fakturera så här mycket?”. Plötsligt hade jag suttit och spenderat timmar på att trimma fakturan för kundens skull, det ska man inte göra. Vad tydlig med vilket pris som gäller och ta sedan den summan. Det är förvånansvärt lätt hänt att man säljer arbete på löpande räkning och så köper man en tappvattenfördelare och tänker “oj, vad dyr den var” och så drar man ned påslaget på materialet till 5 procent för att det inte ska verka så mycket för kunden. Jag menar inte att man ska salta fakturor, ha respekt för folks pengar, men våga var tydlig från början och ta skäligt betalt.

Låt inte aktiekapitalet avskräcka. Att jag startade enskild firma kommer jag aldrig vara nöjd med. Jag råder alla att starta aktiebolag istället av skatteskäl. Förr krävdes 100 000 i aktiekapital men nu har det sjunkit till 25 000 och kan man inte skrapa ihop det så ska man inte starta bolag överhuvudtaget. Många tror att aktiekapitalet är borta när man gått in med det. Det är en summa man måste visa upp men man kan fortfarande använda de pengarna i företaget sedan, de går inte upp i rök. Jag tror att många väljer enskild firma först för att man vill börja smått och känna efter lite men faktum är att det är minst lika svårt som att starta aktiebolag. 

Han flyttade och startade eget:
”Jag blev för bekväm av att jobba i Stockholm”

Var inte kräsen. Till en början ska man inte vara jättekräsen med vilka jobb man tar. Fråga folk om de behöver hjälp, skicka ut lite visitkort. Det handlar om att göra bra jobb, det är så man får rekommendationer och de bästa uppdragen. Jag kan lova att åtminstone i Stockholm är det bara att starta konto på Dorunner och Offerter och sedan regnar det in jobb. Jag fick stänga av notiserna till slut för att det kom så mycket. Men det är ett bra sätt att börja på. Starta ett konto, ta privatkunder och gör småjobb. På så vis bygger man upp sina rekommendationer och betyg på nätet, det har blivit viktigare och viktigare med recensioner och man måste skaffa sig en portfolio med dem. Annars kan det vara svårt när man precis startat egen firma, det ser ut som att man är nybörjare även om man jobbat länge som rörmokare innan.