Logga in

Rökte cannabis på semestern – stängdes av utan lön

Publicerad
11 apr 2023, 05:07
| Uppdaterad
29 aug 2023

När VVS-montörens drogtest visade spår av cannabis stängde Assemblin av honom utan lön. Men han var inte påverkad vid provtillfället, hävdar facket Byggnads, som stämt företaget. Nu ska Arbetsdomstolen avgöra fallet.

Från 2020: Avskedade montör med missbruksproblem
VVS-montören förmedlade knark som extrajobb

Läs också:
Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat”

När VVS-montören visade positivt på THC-syra i urinprovet efter julledigheten valde arbetsgivaren, Assemblin, att stänga av honom från arbetet med omedelbar verkan utan lön. Avstängningen varade tills dess att montören kunde lämna ett “rent” prov – efter två månader.

Facket, Byggnadsarbetareförbundet, menar att avstängningen saknar grund eftersom montören inte var påverkad vid provtagningen och därför inte utgjorde någon säkerhetsrisk och pekar på att THC-syra i urinen, som är ett spår av cannabisintag, kan finnas kvar i kroppen långt efter själva bruket.

Facket, som har stämt Assemblin och Installatörsföretagen, IN, till Arbetsdomstolen är också kritiskt till att montören stängdes av utan föregående MBL-förhandling.

Stämningen gäller lönefordran, brott mot MBL och brott mot kollektivavtalet till ett sammanlagt belopp på nära 262 000 kronor.

I en kommentar till
tidningen Byggnadsarbetaren säger fackombudsmannen Johan Torstensson Aas att det är en ny företeelse att stänga av någon utan lön på grund av något som gjorts på fritiden och som därför behöver prövas.

Efter ett förberedande möte i slutet av mars, som inte ledde till förlikning, fastställdes att fallet ska upp i AD i oktober.

– Vi vill ha ett prejudikat eftersom vi anser att knark och arbete inte hör ihop. Vi ifrågasätter också begreppet “påverkad”. Enligt vår uppfattning står man inte till arbetsgivarens förfogande om man brukat droger och det visar sig i ett drogtest på arbetsplatsen, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Vad får domen för konsekvenser för arbetsgivare och anställda?

– Får vi rätt innebär det att vi kan fortsätta på samma sätt med adekvata urintester och adekvata värden. Annars krävs andra sätt, som blodprov, vilket är mer integritetskränkande och dyrare.

Facket anser att arbetsgivaren inte har rätt att styra över vad de anställda gör på sin fritid. Vad tänker du om det?

– Man har rätt att göra vad man vill på sin fritid så länge det inte påverkar arbetet. Ett positivt drogtest visar på drogbruk, att man har droger i sitt system, som därmed innebär en stor risk för arbetsgivaren med tanke på säkerheten, arbetsmiljön och risken för återfall.

Läs också:
Fängelsestraff för VVS-företagaren som smugglade cannabis

Är det här ett problem som ökar?

– Ja det kommer mer och mer.

Rättegången kommer att äga rum 5-6 september 2023.