Logga in

Fängelsestraff för VVS-företagaren som smugglade cannabis

Publicerad
21 maj 2021, 11:26

En VVS-företagare i Göteborgstrakten får 7,5 års fängelse för att ha smugglat in 1,2 ton cannabis gömt i marmorskivor.

I går torsdag kom domen från Göteborgs tingsrätt – mannen som äger ett VVS-företag i Västsverige dömdes till fängelse i sju år och sex månader.

Leveransen till ett VVS-företag väckte tullens misstankar
Rekordbeslag av cannabis i leverans till VVS-företag

Bråk om verktyg låg bakom
VVS-montör dömd för misshandel av elektriker

Förutom VVS-företagaren dömde Göteborgs tingsrätt ytterligare en man till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Den tredje åtalade, en kvinna, friades från åtalspunkten om smuggling, men dömdes för vapenbrott.

Det var i november förra året som tullen upptäckte att ett mindre VVS-företag i Göteborgsområdet beställt in tre containrar med marmorskivor.

Det största beslaget av cannabis i Sverige någonsin – cirka 1,2 ton till ett värde av omkring 120 miljoner kronor – fanns gömt inuti marmorskivorna. Narkotikan upptäcktes i kombination av hundar, röntgen och okulär besiktning av tulltjänstemän.

VVS-företagaren nekade till brott, men enligt rätten stod det ”helt klart att han varit inblandad i en omfattande insmuggling av narkotika”.

Bevisningen bestod bland annat av en krypterad chatt i en av mannens mobiler. Rätten menade att han haft en central roll i narkotikasmugglingen.

Oseriösa aktörer söker sig till byggbranschen
Så töms bolagen av kriminella

VVS-företagaren har tidigare dömts för bland annat rattfylleri och ringa narkotikabrott.