Logga in

De 5 vanligaste felen i enskilda avlopp

Publicerad
24 apr 2023, 08:20
| Uppdaterad
12 jun 2023

Angelica Iveslätt är miljöinspektör och samordnare på Värmdö kommuns enhet för avlopp och enskilt vatten. Här är fem vanliga fel hon stöter på i enskilda avloppsanläggningar. 

Anvisningar följs inte – Det är oftare problem med markbaserade anläggningar, infiltrationer eller markbäddar med eller utan kompaktmoduler man lägger ned i bädden. Ofta handlar det om att man inte följt läggningsanvisningarna som bland annat beskriver vilket material som ska finnas under modulerna, hur tjockt lagret ska vara och så vidare. Det förekommer att man följer sitt eget huvud och lägger annan typ av material än det tillverkaren angett och testat anläggningen med.

Häng med på tillsynsrunda:
Inspektörernas detektivarbete: Hitta alla dåliga avlopp

Tips:
Fem saker att tänka på vid installation av enskilda avlopp

Okunskap om tillstånd – Det händer att man inte har läst tillståndet och alla villkoren. Ibland är installatören, leverantören eller entreprenören involverad i ansökningsprocessen och ibland söker fastighetsägaren själv. Men ägaren har kanske pratat med en entreprenör och sedan tagit in en ny entreprenör som inte läst alla detaljer om vad som ska läggas och hur det ska göras. Att man inte har läst tillstånd och alla tillhörande handlingar är ganska vanligt. 

Angelica Iveslätt.

Gör något helt annat – Det förekommer att man inte har koll på att det behövs ett nytt tillstånd eller ändringstillstånd om man vill anlägga något annat än det man har fått tillstånd för. Ibland går det då att söka tillstånd i efterhand och vi bedömer då om det funkar. Det finns fall där de fått göra om hela anläggningen. 

Dåligt koll på vattnet – Ibland blir det problem med funktionen i minireningsverk, då kan det handla om kvaliteten på dricksvattnet som påverkar anläggningen. Då har man inte kontrollerat vilka parametrar på vattnet som kan påverka anläggningen. Det kan även vara så att man leder backspolningsvatten från reningsutrustningen till avloppsanläggningen, vilket man inte får men det gör en hel del av okunskap. 

Har du koll på lagändringen?
Så blir nya reglerna för avlopp

Bristande underhåll – Det här har ju inte med installatörerna att göra men är ganska vanligt. Ägaren slamtömmer inte tillräckligt ofta och det har ju att göra med hur man sköter sin anläggning. En del folk vet inte ens om att de har ett enskilt avlopp utan de tror att de har kommunalt avlopp. Så länge det fungerar och allt försvinner ned i backen så är allt frid och fröjd, tänker de.