Logga in

”Smäller det så blir det inte mycket kvar”

Publicerad
20 mar 2023, 05:47
| Uppdaterad
17 mar 2023

Den tidigare rörmokaren trivs i sin nya roll som lärare, men saknar hantverket. Särskilt när det sätter en på prov och riskerar att leda till en smäll. 

Christofer Holmlund är lärare på VVS- och fastighetsprogrammet på en gymnasieskola i Lund och tidigare rörmokare. Han la nyligen upp en serie bilder på en minnesvärd installation i VVS-Forums Rörskryt-grupp på Facebook och förklarade att han saknar att göra sådana saker.

Mer rörskryt:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Jobb man minns:
”Det är besvärligare men roligare att installera”

Vad är det för jobb du visar upp på bilderna?

– Det är en undercentral, en anläggning för ett antal olika gaser. Det är sex millimeter rostfria rör som ska bockas från uttagsposterna och lite utblåsledningar som skulle orbitalsvetsas. Jag var anställd som VVS-montör vid tillfället men jag och min kollega jobbade mest på universitet och sjukhus och labb och gjorde dragskåp och undercentraler för gaser och annat. 

Du skriver att du saknar att göra vissa installationer, vilka?

– Jag tyckte om att få utmana mig själv och få till allt rakt och snyggt och bra. Det var tvunget att bli rätt för det kan smälla ganska bra om det blir fel med så höga tryck i tuber och ledningar som det var. När vi provtryckte högtryckssystem för medicinska gaser med 277 bar så behövde man utrymma ett stort område för att genomföra det för smäller det så blir det inte mycket kvar. Jag kan sakna att få förlita mig på min egen kunskap. Det gäller också materialkostnaden, den var 1000 kronor metern för de rostfria rören och behöver man sex meter och gör en bock fel så blir det sex meter till man får använda.

Hur länge var du VVS-montör och vad fick dig att byta bana?

– Jag jobbade som montör i ungefär tio år. Jag började som yrkeslärare 2017 efter att ha blivit tillfrågad av en skola som undrade om jag var intresserad av att prova och på den vägen blev det.

Yrkesstolthet:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Trivs du som VVS-lärare?

– Det är roligt för det mesta men det finns stora utmaningar. Man ser en stor variation i elevernas intresse. Hos de som valt utbildningen av fel anledningar, för att det är bra betalt eller en väg till ett säkert jobb eller för att man vill plugga med sina kompisar, kan intresset att ta till sig kunskapen saknas. Det är en utmaning att väcka det för sådana elever. Men många gånger är det fantastiskt roligt och givande när man ser att de tar till sig det man lär ut och växer.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.