Logga in

”Det är besvärligare men roligare att installera”

Publicerad
1 aug 2022, 06:00

Vattenkvaliteten var inte tillräcklig, då fick montörerna göra en installation som är svårare men i gengäld mer givande.

Sebastian Svanborg, rörsvetsare i Oxelösund, vilket uppdrag var du ute på här?

– Det började med att vi byggde ett litet grundvattenverk som ska finnas för att ha nödvatten i en av de norra kommunerna i Storstockholm. När vi var klara med projektet så var de inte helt nöjda med kvaliteten på vattnet i brunnen. Då fick vi helt sonika fälla in ett UV-ljus på befintlig ledning så flödesoptimerat vi bara kunde. Den gamla ledningen blev då en bypass kan man säga. 

Läs mer rörskryt:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Mer rörskryt:
”Det blev ett jäkla spring med folk han skulle visa rummet för”

Var det ett krångligt ingrepp att göra?

– Jag skulle säga att det är lite besvärligare men roligare att installera. Man får tänka till några gånger extra innan man kapar, sedan blir det snyggt med insadlade böjar också. 

Vad är viktigt att tänka på när man ska gå in i befintlig rördragning så här?

– För det första att man har möjlighet att få in rot-gasen där man ska svetsa. Det gick visserligen väldigt bra i det här fallet eftersom UV-aggregatet var lätt att plocka bort. Men sedan är ju renligheten viktigt då det är dricksvatten vi håller på med. Vi rengör allt med en hypoklor-lösning innan vi monterar ihop allt.

Läs mer rörskryt:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Och det här fixade till vattenvärdena?

– Det utgår jag ifrån, annars hade man ju fått höra det (skratt). Men de här grundvattenverken ska ju bara användas i nödfall om till exempel vattenverket skulle få en stor läcka i området, då kör de igång de här mindre grundvattenverken. Men de provkörs rätt ofta för att se att allt lirar. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.