Logga in

”Jag ville göra något annorlunda – det gick av bara farten”

Publicerad
30 mar 2023, 05:40

Han vill, och kan, göra nästan vad som helst av gammalt rörskrot. Rörmokaren Fredrik Hall började med enklare inredningsgrejer och sedan har allt gått av bara farten.

Du driver egen rörfirma i Fristad utanför Borås men förutom det formger du allt möjligt av VVS-produkter, hur började det?

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för att skapa saker och jobba med händerna. Det gäller allt från bilar till att fixa till möbler. De första sakerna jag gjorde av VVS-material var ljusstakar av gängrördelar och kopparrör. 

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Läs också:
Borrhålen som får vuxna rörmokare att gråta

Och sen?

– Sedan spårade det ur med en WC jag gjorde, där började jag med kopparrör som jag lödde. Bara för att jag kan och för att jag ville göra något annorlunda. Sedan blev det en handdukstork, handdukshängare, handtag till dörr, jag klädde in ventilationsutsuget, gjorde en toalettpappershållare, en lampa, ”kakel”-plattor, tavelram och annat.

Fredrik Hall planerar ständigt nya prylar. FOTO: Privat.

Vilka material gillar du att jobba med mest?

– Allt till WC:n var i stort sett kopparrör. Det har blivit några skålar också med detaljer som är gjorda av kopparplåt som används av plåtslagare vid bandtäckning. Annars jobbar jag mycket med tunnplåt. För att bearbeta metallerna använder jag bland annat engelskt hjul, sick- och falsmaskin, pullmax och krymp och sträck. 

Vilket blir ditt nästa projekt?

– Det borde vara något som gör att man kan dölja lampsladdar med, men jag vet inte hur jag ska göra det än.

Läs också:
”Det var jätteroligt och hemskt”

Kan man följa allt du gör någonstans?

– Jag lägger ut en del av det jag har gjort på metallhall på Instagram och mer kommer där.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.