Logga in

”Jag har lärt mig att jättesnabbt bryta upp ett fördelarskåp”

Publicerad
1 mar 2023, 08:45

Danni Efraim har drabbats av tre vattenskador på knappt tre år i det moderna hyreshuset. Vad har gått snett? ”Det jävligaste jag sett”, skriver en rörmokare på Facebook.

Läs också:
Efter megamissarna: Badrummet totalrenoveras – för tredje gången

Läs också:
Gratis vattenfelsbrytare blev succé på Åland

I maj 2020 vattenfylldes hela Danni Efraims lägenhet i Göteborg och familjen med då tre, men snart fyra barn, fick evakueras.
– Allt var totalförstört, väggar, golv och möbler. Vattenledningen i hela stammen hade brustit på grund av att en uppsättning dåliga rör installerats, som sedan byttes ut, säger han.

Varmvattenröret i stammen brast under natten. När familjen vaknade var hela lägenheten som en bastu på grund av allt varmvatten. Det forsade ut vatten både ut i trapphuset och från balkongen. Lägenheten och i stort sett alla möbler blev totalförstörda.  Foto Privat.

Knappt ett år senare inträffade nästa vattenskada. Den här gången var det en koppling i fördelarskåpet som läckte. Danni Efraim lyckades stoppa läckan via en ballofix.  Nästan alla golv i lägenheten blev förstörda. Familjen fick flytta ut igen.

– När vi flyttat in igen tänkte jag att det bara var en tidsfråga innan det skulle hända igen, säger han. 

Och det gjorde det.

Men tredje gången, i januari 2023, var Danni Efraim förberedd. Han var i badrummet när det började läcka från fördelarskåpet och lyckades stoppa läckan nästan direkt. Den här gången blev skadorna inte lika omfattande så familjen kunde bo kvar under torkningen.

Än så länge finns det inget tydligt svar på varför just hans lägenhet är så utsatt för vattenskador. Men det finns gott om teorier.
– En förklaring jag hört är att det skulle kunna bero på temperaturskillnader eftersom tvättstugan ligger direkt under oss. En annan är att vi har fantastisk otur.  Men kopplingarna i vår lägenhet verkar vara lite udda, säger han.

En bekant till Danni Efraim, som är VVS-montör, gjorde ett inlägg om skadorna och la upp några bilder i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser för att höra vad kollegorna trodde. ”Känns ju som att felmontage vore det mest troliga. Enda skillnaden jag kan se är att muttern till markerat rör är mer dragen då ingen gänga syns”, skrev han bland annat i sitt inlägg, som väckte livlig diskussion.

Röret som släppte från kopplingen vid senaste vattenskadan. Foto Privat.

“Skåpet är felmonterat, så där blir det när det ska vara billigt med en fixare från blocket. Det är bara att riva och montera skåpet i nivå med plyfa, luckramen ska skruvas i skåpet. Hur tänker berörda parter om Säker vatten? Dränering? Skruvhål ska tätas i skåpet. Gör om gör rätt, ring en riktig röris.” är en kommentar. “Det jävligaste jag sett”, skriver en annan.

För att förhindra framtida vattenskador har fastighetsägaren bytt ut alla kopplingar i fördelarskåpet. Man tittar också på andra åtgärder som att sätta någon slags plåt med tätning som leder från fördelarskåpet till badrummet – ”känns som en lite halvdan lösning” – och att installera vattenfelsbrytare.

Läs också:
4 trender i kampen mot vattenskadorna

Så här ser det ut i köket idag efter tredje vattenskadan. Foto Privat.

” Försäkringsbolaget har hanterat det jättebra och fastighetsägaren är tillmötesgående men det är ganska jobbigt att flytta ut och in. ”

– Det känns som att vi fyllt vår kvot nu. Försäkringsbolaget har hanterat det jättebra och fastighetsägaren är tillmötesgående men det är ganska jobbigt att flytta ut och in. Jag börjar få rutin nu och har lärt mig hur man jättesnabbt bryter upp ett fördelarskåp och stänger en ballofix.