Logga in

4 trender i kampen mot vattenskadorna

Publicerad
2 nov 2021, 06:00
| Uppdaterad
4 nov 2021

Ju fler maskiner desto större risk för läckor. Men uppfinningsrikedomen för att hitta lösningar är stor, visar VVS-Forums spaning.

Limmade badrum. För att slippa borra hål i kakel och fuktspärrar kan produkter limmas upp på väggarna. Syftet är att minimera riskerna för vattenskador i badrum genom att låta tätskiktet vara intakt. Det gör det också lättare att flytta på produkter på väggarna utan att det blir borrhål kvar på den gamla platsen. 

Läs mer om vattensäkra utrymmen:
”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”

Läs mer om fuktskador:
”Är det smart med golvbrunn i köket?”

Smarta vattenfelsbrytare. Allt fler produkter blir uppkopplade. Ett exempel är en smart vattenfelsbrytare där användaren kan sätta på och stänga av vattnet med mobilen och göra så att magnetventilen stängs när larmet kopplas på hemma. Magnetventilen kan också bygga upp ett bevattningssystem med sensorer som känner av fukten i gräsmattan och agerar efter det.

Säkrare fördelarskåp. Nu införs övergångsregler för en ny branschstandard som ska minska riskerna med fördelarskåp. Den nya standarden ska innebära enklare montage och minska fuktskadorna. Provmetoden har tagits fram av Länsförsäkringars fokusgrupp Vatten tillsammans med Rise, Säker Vatten och VVS-Fabrikanternas Råd. 

Läs också:
7 byggskandaler som skakat Sverige

Modulbadrum. Badrumsmoduler som ventileras även när badrummet är klart ska minska vattenskadorna och fortsätter att bli allt vanligare i Sverige medan övriga nordiska länder har använd prefabricerade badrum länge. Rise har en förteckning över typgodkända prefabricerade badrumsmoduler.