Logga in

Gratis vattenfelsbrytare blev succé på Åland

Publicerad
13 sep 2022, 12:53

När ett försäkringsbolag på Åland skänkte bort vattenfelsbrytare, inklusive installation, till sina villakunder blev det en stor framgång. Vattenskadorna minskade med hälften. 

Det var efter “några riktiga skitår” med kostsamma vattenskador som bara blev fler som Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, funderade på vad de kunde göra.

Läs mer om läckagekampen:
Så skiljer sig vattenskadorna åt mellan de nordiska länderna

Läs mer om förebyggande:
”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”

– Vi tog fram ett trygghetspaket med vattenfelsbrytare och spisvakt, installerat utan kostnad för villaägare, berättar Robert Knahpe som är skadechef på bolaget. 

Hösten 2015 började de och sedan dess har antalet installationer gått kraftigt uppåt, i första hand är det vattenfelsbrytare som husägarna har sagt ja till. Till en början ökade faktiskt skadorna från läckor efter att produkterna hade monterats. 

– Det berodde nog på att vi hittade ett gäng pågående skador under arbetet med installationerna. Det pågår en massa läckage som vi vanligtvis inte vet om i bostäderna, säger Robert Knahpe.

Nu har kurvorna vänt nedåt kraftigt och sedan projektet inleddes har tappvattenskadorna halverats och kostnaderna för läckage sjunker kraftigt även om det kommer att dröja minst tolv år innan investeringen betalat tillbaka sig. Robert Knahpe tycker att alla nybyggda fastigheter borde ha en vattenfelsbrytare installerad.

Hur ser det ut bland de svenska försäkringsbolagen? 

If Skadeförsäkring erbjuder inte gratis vattenfelsbrytare, men kunderna kan köpa en till rabatterat pris. 

Folksam gjorde 2019 ett test där en utvald grupp fick köpa vattenfelsbrytare till ett subventionerat pris. Just nu följer bolaget de kunderna för att lära sig mer om vilken effekt åtgärden får på vattenskadorna.

Trygg Hansa har inget gratiserbjudande. 

– Jag vet inte förutsättningarna på Åland men om vi skulle installera dem hos alla våra villakunder så skulle det behövas kraftiga premiehöjningar, säger Håkan Franzén, expert på boendeförsäkring på Trygg-Hansa. 

Enligt honom saknas ännu belägg för vilken effekt vattenfelsbrytaren har eftersom det gjorts för få installationer som kan ge säkra statistiska slutsatser.

Läs mer om läckor och var de sker:
Vattenskaderapporten: Kylar och frysar ökar i statistiken

– Kostnaden för installation av vattenfelsbrytare är fortfarande relativt hög även om den över tid minskat avsevärt. Trots att det pratas vattenfelsbrytare så är det inget som kunder generellt fastnar för, säger Håkan Franzén. 

Trygg-Hansa är mer inne på att vattenfelsbrytaren ska bli ett krav vid all nybyggnation eller större Rot-arbeten och att den sakta byggs in som standard.