Logga in

”Det finns mycket okunskap om frånluftsvärmepumpar”

Publicerad
21 mar 2023, 05:36

Frånluftsvärmepumpar säljer som aldrig förr, 95 procent av alla nyproducerade småhus har frånluftsvärme installerat. Ändå är det sällan som frånluftsvärmepumpar uppmärksammas. Det vill Comfortzones vd Robert Berg och teknikansvariga Jonas Åhman ändra på.

Det finns fyra olika kategorier av värmepumpar: bergvärme (vätska/vatten), luft/vatten, frånluft och luft/luft. På Comfortzones konferensbord ligger senaste numret av VVS-Forum som bland annat innehåller en jämförelse av bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar. 

Stefan Forsman och Fredrik Berglund installerar en avancerad luft/vattenvärmepump
”Vi velade länge mellan bergvärme och luft/vattenvärmepump”

Hur mycket skiljer det i investering på luft/vattenvärmepump och bergvärmepump?
Se vilken värmepump som lönar sig bäst

– Den högeffektiva frånluftsvärmepumpen har en verkningsgrad som är jämförbar med den för bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar. Dessutom är frånluftsvärmepumpar billigast och enklast att installera utan åverkan på gräsmattor och borrhål eller fundament för utomhusdelar, säger Jonas Åhman, teknikansvarig på Comfortzone.

Robert Berg, vd, och Jonas Åhman, teknisk chef på Comfortzone. Foto: Eva-Maria Fasth

Både Jonas Åhman och vd Robert Berg tycker att frånluftsvärmepumpar har ett oförtjänt dåligt rykte och att man har “hamnat under radarn” i den allmänna energidebatten.

– Det finns så mycket okunskap om frånluftsvärmepumpar. Problemet är att man inte skiljer på lågeffektiva och högeffektiva frånluftsvärmepumpar, säger Robert Berg.

Han förklarar att det finns två modeller på marknaden. Den ena är lågeffektiv med allt för låg verkningsgrad, små kompressorer på 1,7 kilowatt utan varvtalsstyrning och som inte klarar energikraven i BBR (Boverkets byggregler). Den andra är högeffektiv, klarar BBR och har samma prestanda som bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar.

– De lågeffektiva frånluftsvärmepumparna är billigare och finns dessvärre fortfarande kvar på marknaden. När de lågeffektiva frånluftsvärmepumparna inte klarade BBR-kraven 2010, blev plötsligt all frånluft ”fel”, även högeffektiva frånluftsvärmepumpar, säger Jonas Åhman.

Han uppskattar att cirka 40 procent av de lågeffektiva frånluftsvärmepumparna som finns i bebyggelsen i dag inte fungerar som de ska. Flera av dem körs i stort sett bara på elpatronen och värmepumpen har då förvandlats till en elpanna, resonerar Jonas Åhman.

Det finns bara två tillverkare i Sverige av högeffektiva frånluftsvärmepumpar, Nibe i Markaryd och Comfortzone med en fabrik i Motala. Enligt Comfortzone, som har ökat sin omsättning med 130 procent på två år.

Företaget har byggt en ny fabrik i Motala. Produktion fördubblas jämfört med föregående år, från 2 300 värmepumpar 2022 till beräknade 4 200 värmepumpar i år.

Orderböckerna är fulla för lång tid framåt och efterfrågan på högeffektiva frånluftsvärmepumpar är rekordstor på såväl den svenska som den europeiska marknaden. Exporten utgör idag omkring tio procent av produktionen, men redan i år kommer exportandelen att öka till 30 procent, tror Robert Berg. Det handlar både om nybyggen och utbytesmarknaden.

Så här mycket ökade, och i ett fall minskade, försäljningen av olika sorters värmepumpar
Så gick försäljningen av olika värmepumpar förra året

Comfortzone ägs av den nederländska koncernen Herenweg Holding och har därför inga problem att öka exporten till Europa, som enligt EU-kommissionen behöver 55 miljoner värmepumpar inom den närmaste tiden.

– Framför allt vill folk i Europa ha den högeffektiva frånluftsvärmepumpen med kylfunktion, säger Robert Berg.

Fakta/Comfortzone

  • Omsättning: 133 miljoner kronor (2022).
  • Antal anställlda: Omkring 60.
  • Verksamhet: Tillverkning och utveckling av högeffektiva frånluftsvärmepumpar.
  • Grundat: 2001.
  • Vd: Robert Berg
  • Ägare: Den holländska företagskoncernen Herenweg Holding B.V.