Logga in

”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”

Publicerad
31 mar 2022, 09:27

Hallå där Jonas Gahm Wesström, VVS-montör i Stånga på Gotland, som renoverade ett hus från 1700-talet och fick fria händer för att få värmesystemet att se “rätt” ut.

Var är det här jobbet gjort?

– Det är ett gammalt Gotlandshus utan centralvärme. Det skulle kompletteras med ett helt nytt radiatorsystem och en luft/vatten-värmepump. Jag var där och installerade ett vattenfilter och kunden frågade om vi kunde göra en nyinstallation av radiatorer, rör och värmepump. Projektet skulle ha varit klart i höstas men leveranstider på värmepumpar försenade det, det blev klart för ett tag sedan.

Läs mer rörskryt:
”Det blev ett jäkla spring med folk han skulle visa rummet för”

Läs mer om kreativa utmaningar:
”Lite fantasi löste problemet – det är det bästa med yrket”

Vad innebar det för er att huset var så gammalt?

– Det fanns ingen värme alls i huset sedan innan så det var en ny utanpåliggande rördragning som skulle till. Kunden valde Lenhovdaradiatorer och slottsvred, sedan fick jag fria händer att dra rören såsom jag själv tyckte blev bäst och snyggast. 

Du fick mycket uppskattning i Facebookgruppen Rörskryt för bilderna du la upp från rördragningen, varför valde du att göra som du gjorde?

– I ett så gammalt hus är det viktigt att man gör en estetiskt snygg installation som ser tidsenlig ut. Det fanns inte centralvärme på 1700-talet, men då får man ändå göra en “gammaldags” installation som smälter in så bra det går. Det sitter inga plastklamrar eller så utan det är skruv och kopparrörssvep.

Är det roligt eller jobbigt att ställas inför ett sådant uppdrag?

– Att få bocka synliga rör som ska sitta där förhoppningsvis i minst hundra år framåt gör att man känner en glädje av ett sådant jobb, att få visa vad man kan. Men det är en utmaning också. I ett gammalt Gotlandshus är källarväggarna alltid tjockare än väggarna på våningen över. När rören ska komma ned måste man alltid spätta ur med bilmaskinen för att få ned rören snyggt, annars kommer de ut en halvmeter ut på golvet på våningen över. 

Har du haft förmånen att jobba med, eller råkat ut för, den typen av hus förut?

– Hela Gotland kryllar av de här husen så jag har lite vana av att arbeta med dem. Jag jobbar i Visby innerstad ibland, där finns det mycket medeltida grejer också som kan vara knepiga. En del väggar i den här källaren var nästan en och en halv meter tjocka med kalksten, det är rätt speciellt att borra sig igenom en sådan vägg. Varje sådant här gammalt hus har sin egen utmaning, ska man genom en vägg kan det ta allt från en timme till en förmiddag att borra hål. Man vet aldrig vad för sorts stenar som gömmer sig i väggen.

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Är det skönare att jobba i en nyare kåk?

– Nya hus har bara gips och lite träreglar som är lätta att förutse. De gamla husen kan vara svårjobbade, men det är roligare tycker jag. Ett Myresjöhus från 1981 med enrörssystem är inte jätteupphetsande direkt, det går bara att göra på ett sätt. Här får man använda huvudet mer.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.