Logga in

Glassigt jobb blev en altartavla till rörkonsten

Publicerad
7 nov 2022, 06:29

De hade ont om utrymme men gott om tid. Då satsade VVS-montörerna på att göra jobbet i glassfabriken extra snyggt.

Jonas Eriksson, VVS-montör i Göteborg, du var ute på uppdrag med arbetskamraten Jonas Landén, vad var det ni gjorde?

– Det här är inne på Triumfglass i Göteborg, det är deras nya lokal som de byggt och de ville ha golvvärme ut till lastzonen. Med en vanlig installation hade vi byglat och korsat rör här och var men eftersom systemet där vi lagt ned golvvärmeslingor med glykol betydde att det är rör som ska åt tre håll så att säga så hade vi lite ont om plats. Vi fick inte komma för långt ut från väggen heller.

Mer rörskryt:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Mer rörskryt:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

I vilken miljö är installationen gjord?

– Detta är en godsmottagning där de ställer pallar och kör dem nära den blå markeringen man ser långt nere i bild. Vi fick inte gå utanför den blå listen av den anledningen.

Och då ritade ni upp det här istället?

– Vi höll på en bra stund med att göra upp en ritning innan vi fick ihop detta och det blev rätt bra. Vi är väldigt nöjda med det. Chefen på Triumfglass kom ut och tittade och sa att det var ett litet konstverk. 

Vilket var svårast att lyckas med?

– Själva utförandet gick rätt så lätt, konsten var att veta vilka rörändar som skulle ihop med vilka och få till så att de inte korsade varandra. Det gjorde det lättare för isoleraren också, han var rädd nöjd och glad över de raka stråken. Det tog mer tid än normalt men det blev snyggare.

Är det snyggast före eller efter att isoleringen kommit på?

– Jag skulle nog bedöma att det är snyggast innan isoleringen. En liten altartavla, det är rätt käckt.

Mer rörskryt:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

En altartavla till rörkonstens ära?

– Det är faktiskt lite så. Det är inte alltid man har tid när man kommer ut på jobb, oftast är den väldigt begränsad och man måste få ihop saker så fort som möjligt. Men nu fick det ta den tid det tog och då tänkte vi att vi kunde göra lite snyggare installationer.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.