Logga in

”Det är lite trixigt och kräver en stadig hand”

Publicerad
14 nov 2022, 05:37

Han älskar sitt jobb – andra älskar hans svetsfogar. Det står klart efter att Jim Gaines visat upp hur han gick loss i chokladfabriken.

Du jobbar som rörsvetsare i Norrköping. När du la upp en bild på en svetsfog i Rörmokare utan gränser fick den över 300 lajks.

– Ja jag blev förvånad, det var kul att folk reagerade och skrev kommentarer. Jag tror att det kan ha att göra med att det var en pulsskarv på ett mejerirör och då blir det väldigt snyggt. Alla kanske inte svetsar sådant eller behärskar det. 

Mer om vacker svetsning:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

Mer rörkonst:
”Folk började mäta, vända och vrida på stolarna”

Vad var det för jobb och hur gick det till?

– Vi byggde om på Cloettas fabrik i Linköping, det var en ny process för chokladtillverkningen. Jag ställde in Tig-svetsen så att den pulsade på mejeriröret som var extra tunt bara 1,6 millimeter. De där rören är dubbelmantlade, lite rör-i-rör. I det inre röret flödar chokladen och sedan finns ett annat rör som omsluter det och innehåller hetånga så att chokladen inte ska stelna och bli kall.

Hur bär man sig åt för att hantera de förutsättningarna?

– Man får planera så att skarvarna inte bygger in sig när det kommer böjar, sedan trär man på ytterröret, det blir lite Lego sådär.

Vad ska man tänka på när man gör det?

– Det viktigaste är att ha rätt gastryck i röret vi fyller med gas invändigt, du måste ha rätt mottryck så att det håller emot när du svetsar, annars faller svetsen igenom lite. Har du rätt tryck så är det nästan bara att köra.

Det var många som gillade din svetsfog, hur får man till den så slät?

– Det är faktiskt inte så svårt, när jag svetsar mejerirör så kör jag utan någon tillsatstråd. Jag använder bara tillsats om det behövs, när det är risk för att det sjunker in eller fogen inte är hundraprocentig. Håller du bara jämn fart över röret med Tig-maskinen så blir skarven bra, men det är lite trixigt och kräver en stadig hand.

Hur hade fogen sett ut om du inte älskat ditt jobb?

– Då hade den nog varit bulligare. Ja, jag älskar verkligen mitt jobb och det som är kul med svetsyrket är att man aldrig blir fullärd. Den dag jag tycker att det är tråkigt så slutar jag. 

Hur har din karriär sett ut?

– Jag har jobbat på Sandbäcken sedan 2011 och trivs bra, vi är ett bra gäng. Sedan har jag bland annat varit tjänstledig och jobbat lite överallt, som i USA där jag var ett år och jobbade med militära kontrakt. Då fick jag också ett jobberbjudande jag tackade nej till men som jag ångrar i efterhand.

Mer rörskryt:
”Det var precis så att det gick in – det var ett jäkla trixande”

Vad var det?

– Det var på Space X, rymdraketerna. Det är jag sugen på, jag gillar när det är höga krav och allt måste vara hundra procent. Det går jag igång på.

Men nu blir du kvar i Norrköping tills Elon Musk kallar igen?

– Jajemän!

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.