Logga in

”Rören måste ha rätt avstånd och vara fixerade”

Publicerad
19 okt 2022, 05:30
| Uppdaterad
20 okt 2022

Limning är bra. Delreparationer av tätskikt lovande – och fixeringen allra viktigast att rörmokaren gör rätt med. Jon Herrdahl från GVK sjunger ut om tätskikten i VVS-podden.

Jon Herrdahl är teknikansvarig på GVK, Golvbranschens våtrumskontroll, och intervjuas som expert i VVS-poddens avsnitt om tätskikt. GVK skriver branschregler, vilka egentligen är rekommendationer men, likt regler om Säker Vatten-installation, har de kommit att få hög status. För när domstolar har att ta ställning till ett utfört arbete används GVK:s regler som referens.

– Reglerna används för att bedöma vad som är fackmässigt, säger Jon Herrdahl.

Han pekar på att det inte bara är viktigt att ha koll på de egna branschreglerna utan också att kunna samverka med andra yrkesgrupper. För rörmokaren är det A och O att rören är fixerade.

– Det måste ha rätt avstånd och vara fixerade, poängterar han och föreslår att samtliga yrkesgrupper samlas i ett badrum innan arbetet sätter igång så inget moment försummas.

Dellagning har blivit populärt, vad anser ni på GVK om det?

– Delreparation kan vara intressant för installatören som ett sätt att avhjälpa fel och en liten skada skett på tätskiktet. Och 95 procent av det man river ut är oskadat material, det är ju slöseri hållbarhetsmässigt.

Som teknikansvarig på GVK vill han se så få punkteringar av tätskikt som möjligt – och gärna lim istället för borrhål, plugg och skruv.

– Vi tror det finns stor möjlighet att använda lim istället på många ställen.

Missa inte hela intervjun med Jon Herrdahl i VVS-podden, lyssna via länk nedan: