Logga in

”Cirkulära duschar är här för att stanna”

Publicerad
21 okt 2022, 06:38

Få VVS-produkter har fått så stor uppmärksamhet som rymdduschen från Orbital Systems. Bakom den ligger det svenska företagets vision om att drastiskt förändra vår vattenanvändning. Men hur har det gått för den omskrivna duschen?

I genomsnitt använder varje svensk 200 liter vatten dagligen i sitt hem, varav merparten är för att duscha. Efter en lång dusch i en Orbital-dusch används bara 20–30 liter vatten – och vattnet renas och återcirkulerar.

Få VVS-produkter har fått så stor uppmärksamhet som rymdduschen från Orbital Systems
Rymdteknik snålar på duschvattnet

Orbital-duschen får Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Climate Solver
Ny utmärkelse till Orbitals ”superdusch”

– I våras etablerade vi en skola för VVS-företag där vi utbildar och certifierar installatörer. I dag har ett 50-tal företag certifierats. Man får inte lov att köpa och installera våra produkter om man inte är certifierad, säger Peter Bixe, kommersiell chef på Orbital Systems och tillägger:

– Vi har sålt 1 000 cirkulära duschar i Sverige. Men efterfrågan ökar kraftigt nu i samband med energikrisen. I Stockholm höjdes vattenpriset med 25 procent nyligen. Med en cirkulär dusch kan man spara upp till 90 procent av vattenanvändningen och 80 procent av energianvändningen. Cirkulära duschar är helt enkelt här för att stanna.

Priset är mellan 50 000 och 70 000 kronor för en dusch beroende på modell. Någon konkurrent som gör samma sak finns ännu inte.

Peter Bixe menar att det nu finns en tillräckligt stor global medvetenhet om att vi använder vatten på ett ålderdomligt sätt, som gör företagets cirkulära duschar kommersiellt gångbara.

– Cirkulära duschar kommer att bli allt vanligare, i takt med att dricksvattnet blir dyrare.

Drygt hälften av kunderna föredrar modellen Orbital Panel, där reningsverket är installerat i duschutrymmet. I de övriga modellerna finns reningsenheten utanför våtutrymmet.

Vilka är morgondagens VVS-innovationer?
Håll dig ren – och tacka VVS:arna för blandaren

En annan populär modell är Orbital Retrofit, där man inte behöve bryta tätskiktet vid renovering av badrum. 

– Vi har ett antal produkter i vår pipeline. Om några månader lanserar vi en ny produkt, Orbital Tap, som löser problemet med att vi spolar våra toaletter med dricksvatten. Den är en cistern som monteras under tvättstället och som kan anslutas till befintliga toaletter.

FAKTA/ORBITAL SYSTEMS

  • Det tioårsjubilerande företaget Orbital Systems är ett utvecklingsbolag som är värderat till två miljarder kronor..
  • VVS-Forum skrev om Orbital Systems första gången 2017.
  • Orbital finns i Malmö och har närmare 80 anställda.
  • Grundare till Orbital Systems är industridesignern Mehrdad Mahdjoubis.
Så funkar Orbitalduschen. Illustration: Orbital