Logga in

Bockningsfest i den danska underjorden

Publicerad
3 okt 2022, 10:00

Jobbet i Köpenhamns tunnelbana kräver speciella lösningar av montörerna. Deras bockningar väcker uppmärksamhet och beundran.

Niklas Hultberg, rörmontör från Karlshamn, la upp bilder från sitt pågående uppdrag i Facebook-gruppen Rörskryt och möttes av kraftigt gillande. 

Läs också:
Borrhålen som får vuxna rörmokare att gråta

Läs också:
”Det var precis så att det gick in – det var ett jäkla trixande”

Vad är det du gör?

– Det är ett system med ultrafog, högtryckssprinklar, som vi installerar på fem nya tunnelbanestationer i Köpenhamn. De håller på och bygger ut tunnelbanenätet fortfarande här nere.

Ni fick beröm för bockningarna, vad är det för rör ni jobbar med?

– Det blir man stolt över, vi visste att det såg bra ut men hade inte väntat oss de reaktionerna ändå. Det är 22 millimeter sömlösa och rostfria rör. När sprinklern löser ut skickas vatten till munstycken på 110 bar.

Hur är jobbet?

– På bilden där rören ligger huller om buller är det en väldigt speciell plats, vi var tvungna att komma på egna lösningar med lite speciella bockar och vinklar. Våra rör skulle ligga 500 millimeter ut från väggen totalt men det kom andra rör som skulle isoleras och inte som inte var med på ritningen och plötsligt krympte vårt utrymme, så det blev till att hitta på egna lösningar. 

Och hur löste ni det?

– Vi fick lägga dem 4, 4, 2 istället för 5 och 5 i lite speciella vinklar för att komma förbi och sedan 5 och 5 när det fanns plats igen. Det gick efter lite funderande och provbitar. Det brukar komma ett sådant bekymmer i veckan med något de inte tänkt på när de gjorde ritningen och så ska vi ändra det. 

Hur är det att arbeta i Danmark jämfört med i Sverige?

– Det är mycket mer säkerhetstänk i Danmark generellt. 

Hur märker man det?

– Till exempel så får vi ha vanlig trappstege upp till två meter i Sverige men i Danmark måste det vara stege med räcken även om det bara är en halvmeter högt. Det kollas ett par tre gånger om dagen att man har glasögon och handskar på sig. Det är mycket som ska kontrolleras, väldigt mycket papper och allt ska godkännas. Vi kan inte åka till grossist och köpa en bricka utan att den ska vara godkänd i systemet. Det kan bli mycket väntetid.

Läs också:
”Det här rörsystemet är inte så vanligt”

Är det bra eller irriterande?

– Man blir rätt frustrerad ibland när man gått ned för trappändan och glasögonen immar igen, men samtidigt är det bra, det händer färre olyckor kan jag tänka mig.

Att arbeta i underjorden måste vara annorlunda också?

– Ja, nu i sommar har det varit väldigt skönt för det har inte varit mer än 15-16 grader.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.