Logga in

Ny ventilationslösning i Kirunas badhus

Publicerad
15 sep 2022, 09:00

Hela staden flyttas – och får ett nytt, toppmodernt badhus. Då ska Caverion se till att inneluften håller lika hög nivå.

Det är svårt att få till ett bra inneklimat i simhallar. Därför har man  i Kiruna  satsat rejält, drygt 545 miljoner kronor, på bland annat nya, tekniska lösningar i ett jättebadhus i två våningar med ett stort antal bassänger, vissa med höj- och sänkbar botten, vattenrutschbanor och relaxavdelning.

Ventpartners Klaus Gauffin om de utmanande installationerna i Linköpings nya jättesimhall
”Gör vi det här bra har man någonting att se tillbaka på på ålderns höst”

Duschen har väsentligt lägre vatten- och energianvändning än andra
20 miljoner i stöd till innovativ dusch

Caverion utför flertalet installationer inom ventilation, värme, sanitet, vattenrening och energicentral. Flera av installationerna kommer också att driftas av Caverion.

Teknikdelen upptar hela 40 procent av badhusets yta.

– Det är väldigt roligt att få vara en del av badhuset inom så många områden och att få vara delaktig i en stadsflytt i en omfattning som aldrig tidigare skådats, säger Pär Stenberg, projektledare och servicechef inom ventilation på Caverion Ventilation.

Han berättar att ventilationslösningen skapar en betydligt fräschare och stabilare miljö än vad traditionella badhus brukar ha.

Ventilationsluften direktväxlas och kyler ner avluften till två grader och befuktar tilluften till 55 procents relativ luftfuktighet. Inga lokala styrsystem för olika funktioner finns, istället har man ett sammanbyggt styrsystem för allt.

All värme från gråvattnet återvinns genom en värmepump på 600 kilowatt.

– Ventilationslösningen innefattar både befuktning och avfuktning av luften i lokalen. Detta är något som inte brukar göras i traditionella badhus, men som ger en avsevärt fräschare och stabilare inomhusmiljö där luftfuktigheten hålls på en konstant nivå. I det här projektet gör vi många tekniska lösningar som inte görs i standardprojekt, förklarar Pär Stenberg.

En rörmokare fördes till sjukhus efter att fått i sig klorgas i en simhall
VVS-montör andades in klorgas

Grossisten Bevego har levererat rektangulära och cirkulära kanaler till nya badhuset i Kiruna, både galvade kanaler samt i magnelis och rostfritt stål för att stå emot påfrestningarna i ett badhus, berättar Pär Stenberg.

– Badhus är stora och tekniska apparater. Bakom allt kakel och klinker gömmer sig en enorm funktionsapparat. Vi har olika filteranläggningar och doserpumpar som ska se till att vattnet är rent. I vattenreningen ingår även alla attraktioner, såsom vågmaskin och vattenrutschbanor, säger Pär Stenberg.

FAKTA/KIRUNAS NYA BADHUS

  • Kirunas nya badhus kommer att bestå av två våningar på totalt 10 500 kvadratmeter.
  • Badhuset ska inrymma 14 bassänger, en relaxavdelning med en så kallad Augfussbastu med eteriska oljor, två vattenrutschbanor och en restaurang.
  • Badet väntas öppna under i början på nästa år 2023.