Logga in

VVS-montör andades in klorgas

Publicerad
17 jun 2019, 09:00

En rörmokare fick nyligen föras till sjukhus efter att fått i sig klorgas i samband med underhållsarbete i en simhall.

Polis och brandkår fick larm i onsdags morse förra veckan om att klorgas läckt ut i Nacka simhalls maskinrum. Simhallen utrymdes och spärrades av och inte mindre än elva brandbilar kom till platsen.

Över 7 600 olyckor i installationsbranschen

VVS-montören, som arbetade i simhallens maskinrum, fick andningssvårigheter av klorgasen och fördes till sjukhus med ambulans.

– Rörmokaren hade varit i källarutrymmena under simhallen och arbetat och flyttat på en tunna med klorpulver, det hade rykt till och han andades in det och fick åka till sjukhus med ambulans, säger Daniel Lundin, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, till tidningen Mitt i Nacka.

Ventilationsmontör fallskadad i Luleå

Polisen klassar händelsen som en arbetsplatsolycka. Klorgas är mycket farligt att andas in och kan leda till bland annat lungödem.

Magnus Persson, arbetsmiljöexpert, Installatörsföretagen

–Jag har hört talas om en elektriker som andades in ammoniak när han arbetade med en isanläggning i Valbo, men annars är det här en rätt ovanlig olycka i installationsbranschen. Jag har sökt igenom Arbetsmiljöverkets statistik för installatörsbranschen och fick ingen träff de senaste tre åren, säger Magnus Persson, arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen.