Logga in

”Gör vi det här bra har man någonting att se tillbaka på på ålderns höst”

Publicerad
25 sep 2020, 12:16

Ventpartners projektledare Klaus Gauffin berättar om de utmanande installationerna i Linköpings nya jättesimhall.

Telefonen ringer oupphörligt i fickan på Klaus Gauffin, projektledare ventilation på VentPartner i Östergötland AB. Han har fullt upp, både med simhallsbygget i Linköping och andra pågående jobb.

Fler krävande vent-uppdrag Bibliotek och bad under samma tak
Installationer 500 meter under jorden: Här ska kärnbränslet slutförvaras

Installationerna i den blivande simhallen är ett av Ventpartners största projekt hittills och Klaus Gauffin är entusiastisk:

– Jag tycker det är ett landmärke det här bygget. Att få vara med i den här samhällsuppbyggnaden med ett projekt i den här storleken. Det är riktigt roligt, säger han.

Klaus Gaufffin, projektledare på Ventpartner, ser bygget som ett landmärke som han förhoppningsvis kommer att kunna blicka tillbaka på med stolthet på ålderns höst. Foto: Jeppe Gustafsson

Linköpings nya simhall ska bli en central punkt i en ny framväxande stadsdel, ett toppmodernt badhus i fyra plan. Det ska kunna ta emot över 3 000 besökare samtidigt och den sammanlagda bassängvolymen blir 5 400 kubikmeter (motsvarande 18 000 badkar). VentPartner ska luftbehandla cirka 21 000 kvadratmeter fördelat på både våta och torra zoner.

Vid VVS-Forums besök är de ännu i tidig fas av projektet och så här långt har allt rullat på som det ska. Men som projektledare räknar Klaus Gauffin med att det blir ”en och annan sömnlös natt” längs vägen.

– I varje projekt dyker det upp utmaningar men i ett badhus är de ofta unika och måste lösas på sina egna sätt. Man får hjälpas åt och arbeta i symbios med sina samarbetspartners, säger han.

Linköpingsbygget är inte VentPartners första simhallsprojekt.

– Tidigare har vi installerat luftbehandling på Lögarängsbadet i Västerås och just nu jobbar vi med ett badhus i Falun, så vi har en del erfarenheter att falla tillbaka på, säger Klaus Gauffin.

Men de ställda kraven på energi och miljö gör detta projekt lite extra tekniktungt för VentPartner. Bland annat ska de installera 14 olika luftbehandlingsaggregat, varav de största har en kapacitet på åtta kubikmeter per sekund och väger sex ton styck.

Rejält stämpat under bygget av 50-metersbassängen. Foto: Jeppe Gustafsson

I hallen där den stora femtiometersbassängen ska ligga behövs två sådana aggregat för totalkapaciteten 16 kubik i sekunden.

– Det blir ett ringsystem med tilluft uppe i taket som blåser nedåt och ett annat system med påblås underifrån längs med fönstren så de inte täcks av kondens. Det betyder att det även behövs två frånluftssystem, ett uppe och ett nere, berättar Klaus Gauffin.

Dubbla luftsystem är standard i lokaler med bassänger men i hallen med femtiometersbassängen installeras även ett tredje system.

– Serneke bygger en ställning för våra system uppe vid yttertaket. I mellanrummet mellan ställningen och taket blir det ett ytterligare system som ventilerar ut så det inte samlas fukt där uppe, förklarar Klaus Gauffin.

Och som i alla simhallar är det mycket att tänka på redan i projekteringen.

– Man vill inte bygga påblås rakt ner i en bassäng för då dunstar vattnet och frigör klor i luften. Men när man suger fuktig luft ur en varm simhall får man räkna med att det ändå följer med en viss mängd klor,så man måste välja material i rätt korrosivitetsklass, säger Klaus Gauffin.

För att kvalitetssäkra används över­vägande material i C4-klass, som aluzink. C4 ligger i den näst högsta klassen av material när det gäller förmågan att stå emot rost .

– Till exempel gör vi all upphängning i C4-material. Det blir lite dyrare, men då vet vi att vi inte får problem, säger Klaus Gauffin.

Stosar för påblåst underifrån, luften ska upp längs fönstren för att före­bygga kondens. I början av augusti har omkring 500 sådana stosar monterats. Foto: Jeppe Gustafsson

På ställen där Ventpartner ska dra kanal genom riktigt korrosiva zoner, exempelvis i utrymmen där simhallens klortillverkning ska äga rum, är det plastkanaler som gäller. Även rotorerna i värmeväxlarna är av plast istället för aluminium som i ett vanligt torrt fläktrum.

– Och överallt där vi dragit i en skruv, skurit i en kanal eller på annat sätt gjort någon sorts fysisk åverkan på materialet måste vi på med zinksprej efteråt, säger Klaus Gauffin.

Samtidigt är säkerhetstänket på bygget rigoröst, som Klaus Gauffin uttrycker det.

– Eftersom det är så pass många aktörer här blir det extra viktigt med kommunikationen. Det som gäller är grundlig riskanalys inför alla moment och följer man inte reglerna får man söka sig någon annanstans. Det är stenhårt på det, ingen vill ju att det ska hända något.

Men den största utmaningen är tiden, enligt Klaus Gauffin. Simhallen ska vara klar att invigas vid månadsskiftet juni–juli 2022 och innan dess ska Vent­Partners system ha hunnit provköras åtminstone i någon månad.

– Det är relativt kort tid för ett bygge av den här storleken. Håller vi tidplanen hela vägen så är det ju inga problem, men det får inte sticka iväg med några dagar eller veckor.

Projektets storlek och tekniska utmaningar är det som främst gör projektet minnesvärt, menar han.

Klaus Gauffin. Foto: Jeppe Gustafsson”Gör vi det här bra, då har man någonting att se tillbaka på sedan på ålderns höst.”

 

FAKTA

Simhallen i Linköping

Det komplexa installationsuppdraget har ett ordervärde på cirka 50 miljoner kronor. VentPartner är anlitade av Serneke, som bygger simhallen på uppdrag av Linköpings kommun och Lejonfastigheter.

Projektet är upphandlat av Lejonfastigheter som totalentreprenad, och entreprenadkostnaden är cirka 820 miljoner kronor. Bygget påbörjades i fjol, och anläggningen ska stå klar för slutbesiktning senast 30 juni 2022.

Den nya simhallen kommer att inrymma:
● Bassängrum med fem­tiometersbassäng och plats för 1 600 personer samtidigt.
● Simbassäng 25 meter, med höj- och sänkbar botten och möjlighet till vattengympa.
● Hoppbassäng med svikter och trampoliner samt läktare.
● Undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten.
● Rehabbassäng med höj- och sänkbar botten.
● Upplevelsebad med vattenrutschbana, vågbassäng, bubbelpool och strömvirvel.
● Separat relaxavdelning med bubbelpooler, avsvalningsbassäng och bastuteman.
● Solterrasser, träningslokaler med gym, serveringar, med mera.