Logga in

“Konstigt att inte fler söker sig till yrket”

Publicerad
15 sep 2022, 06:00
| Uppdaterad
19 sep 2022

Det var en slump att Magnus Engvall började arbeta som sprinklermontör för tio år sen. Nu tycker han att han har världens bästa jobb – men hur ska han få fler kollegor i framtiden?

Sprinklermontören Magnus Engvall i Laxå har aldrig ångrat sitt val av yrke. För två år sen träffade vi honom när han med hjälp av en skylift installerade sprinkler i en 30 meter hög träbyggnad i Hasselfors. Han tycker att det är konstigt att inte fler söker sig till branschen som skriker efter fler sprinklermontörer.

Bristen på specialiserade montörer är akut
Därför är han hett eftertraktad på arbetsmarknaden

I Skellefteås nya kulturhus installeras runt 5 000 sprinkler fördelat på 28 000 kvadratmeter
Rekordstort sprinklerjobb i Sveriges högsta trähus

Det finns omkring tusen sprinklermontörer i Sverige, men det skulle behövas ungefär tusen sprinklermontörer till för att täcka behovet. 

Problemet är en allmän okunskap om sprinklerbranschen, en passiv skola som inte lägger in sprinkler i VVS-utbildningen och att företagen inte tar in lärlingar, menar Magnus Engvall, ledande sprinklermontör på Bravida Sprinkler i Örebro.

Själv har Magnus Engvall arbetat som sprinklermontör i snart tio år. Ett yrke där det gäller att inte vara höjdrädd. Magnus Engvalls rekord när det gäller höghöjdsarbete är när han installerade sprinklers i Linköpings domkyrka, som är 106 meter hög.

– Det är verkligen konstigt att inte fler söker sig till yrket. Skolan måste informera om utbildningen och om yrket. Sen är det jätteviktigt att företagen tar sitt ansvar och tar in lärlingar, säger Magnus Engvall som har ambitionen att bli projektledare på Bravida.

– Det går att avancera om man vill i sprinklerbranschen, konstaterar han.

Varför började du arbeta som sprinklermontör?

– Det var egentligen genom en slump, via bekantas bekanta. Först började jag som företagslärling, sen har jag vidareutbildat mig inom olika sprinklersystem. Det är bra att man har lagt in inriktningar mot sprinklermontör på VVS-utbildningen, inte minst med tanke på den stora bristen i branschen.

Sprinklerbranschen är överlag lite säkrare än byggbranschen i stort, menar Magnus Engvall. Och vem som helst kan inte komma in från gatan och säga att man har ett sprinklerföretag, som sker när det gäller snickerifirmor och andra nischer som inte kräver specialistutbildning. För att driva verksamhet med sprinklers krävs behörighet och certifikat.

– Det är ju ett viktigt jobb man gör. Det man gör måste bli rätt. Det fungerar inte att låta ett sprinklersystem stå och läcka, konstaterar Magnus Engvall och tillägger att det egentligen inte går att fuska eftersom besiktningarna av sprinklersystemen är mycket noggranna.

Vad behövs för att fler ska vilja bli sprinklermontörer?

– Lönen är bra, så det är okunskap som gör att inte fler söker sig till yrket. Skolan måste informera om utbildningen och om yrket. Sen är det jätteviktigt att företagen tar sitt ansvar och tar in lärlingar.

Jonas Tureson är först i Sverige att certifiera sig som behörig sprinkleringenjör
Han är först ut med nya sprinklercertifikatet

Magnus Engvall jobbar för närvarande som ledande montör vid ett stort bygge i Eskilstuna; Coops centrallager på 110 000 kvadratmeter. Ett projekt med 75 000 sprinkler.