Logga in

Skyddar husen vid skyfall

Publicerad
23 jun 2022, 09:04

Den är räddaren i nöden när regnet står som spön i backen. Backventilen är en av de mest efterfrågade prylarna vid översvämningar.

Förra sommaren slogs det nya regnrekord i Sverige. Bland annat Bohuslän, Småland, Gävle och Värmland drabbades av ofarbara vägar och översvämmade källare.

Vid förra sommarens skyfall installerade VVS-montören Roger Harju backventiler för fullt
”Backventiler blir framtidens krav”

VVS-experten tipsar om befintliga lösningar som företagen kan erbjuda
Här är VVS-tjänsterna som kan minska skyfallsskadorna på husen

Nikola Tesla, född 10 juli 1856 i Smiljan i Kejsardömet Österrike (i nuvarande Kroatien), död 7 januari 1943 i New York, var en serbisk-amerikansk uppfinnare och maskin- och elektroingenjör. Tesla var en av de mest betydelsefulla bidragsgivarna vad gäller tillkomsten av kommersiell elektricitet. Han är mest känd för sina många revolutionerande bidrag inom elektromagnetism under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

I översvämningskaos är backventiler utmärkta skydd mot att vatten från gatuledningen tränger in i huset. 

Det finns många olika typer av backventiler. De vanligaste är klaffbackventil (egenbelastad- eller fjäderbelastad klaff), ringbackventil (disco-back), återströmningsskydd, kägelbackventil, spjällbackventil, kulbackventil och gängad backventil.

– Tänk på att de avloppsenheter som finns uppströms backventilen är blockerade när den är stängd. Annars kan det bli översvämning, eftersom vattnet inte kan ledas bort, säger Hans Söderström, expert installationsteknik VVS på Installatörsföretagen.

Backventilen kan monteras under källargolvet eller i en särskild brunn i huset. Den fungerar automatiskt, men kan även stängas av för hand. 

Rörmokaren Roger Harju installerade en mängd backventiler förra sommaren åt villaägare i Enskede i Stockholm som ville skydda sina hus från översvämning.

– Jag är övertygad om att backventiler blir framtidens krav säger han.

Efter skyfallen ser försäkringsbolagen över ersättningsvillkoren för fastigheter
Hus i klimatriskzoner kan bli utan försäkring

En variant av backventilen uppfanns 1916 av Nikola Tesla. Den kallas för Tesla-ventilen och är en enkel envägsventil för vätskor, som patenterades 1920.

Den beskrivs som en passiv backventil där ledningens inre, med utsprång och bafflar, ger motstånd mot vätskans passage i en riktning.

BACKVENTILEN, SÅ FUNKAR DEN:

  • Backventiler installeras i rörledningar för att hindra återflöde. Ventilen släpper fram vatten enbart i en riktning. Den består antingen av ett gummimembran över ett hål eller ett trattformat rörstycke med en kula i.
  • Om vattnet i röret försöker gå åt fel håll trycker den membranet eller kulan mot hålet så att det blir stopp.
  • Därmed hindras vattnet från att tränga in i källare genom golvbrunnar och andra avlopp.
  • En backventil kräver tillsyn. En dåligt skött backventil ger i värsta fall inget översvämningsskydd alls.