Logga in

Vem har ansvaret för det vattentäta underlaget i köket?

Publicerad
10 maj 2022, 15:22
| Uppdaterad
29 feb 2024

Det vattentäta underlaget ska ju på plats när man renoverar ett kök, men vem är det egentligen som har ansvaret för det? Martin Brunnkvist, teknikansvarig på Säker Vatten, reder ut det som går att reda ut i en vanligt tvisteämne.

Fråga: Är det jag som VVS-montör som har ansvaret för att det vattentäta underlaget kommer på plats vid en köksrenovering?

Svar: Det ska finnas ett vattentätt underlag i eller under diskbänksskåpet och under vattenanslutna apparater. Det är inte ett krav enligt våra branschregler utan egentligen är det ett krav som kommer från Boverkets byggregler via ett allmänt råd. Det handlar om att eventuella vattenläckage ska bli snabbt och enkelt synliga. 

Läs också:
Därför fick den anställde värmepumparna gratis

Läs också:
Vad betyder nogsam renspolning?

Från Säker Vattens sida förutsätter vi att sådana underlägg finns. Det här kan låta lite oklart och gör att det ofta blir en dispyt om vem som ansvarar för att det kommer dit. Rörmokaren kan säga att det där får snickaren göra medan snickaren säger att det får rörmokaren göra. Men eftersom det inte är ett krav från oss så är det inte per automatik VVS-montören som har ansvaret för det. Ser man att det saknas underlag kan man meddela beställaren att det måste komma dit och sedan är det upp till beställaren att se till att det blir gjort. Där kommer upplysningsskyldigheten in igen: informera om att skyddet saknas. 

Läs också:
Varför ska fördelarskåpen sättas så högt?

Det finns alltså inget enkelt svar på vem som ska lägga dit underlaget. Det är inget som ingår specifikt i någons uppdrag utan är en så kallad byggteknisk förutsättning.