Logga in

”Det känns bra att äntligen ha en standard”

Publicerad
15 feb 2022, 13:42

34 år efter att vattenfelsbrytaren lanserades på marknaden har det nu kommit en standard. Men bara två av de testade vattenfelsbrytarna är godkända.

Bästa skyddet mot vattenskador är att ha en vattenfelsbrytare. Varje år orsakar läckande rör vattenskador för nära sex miljarder kronor i Sverige.  

Både läckage- och vattenfelsbrytare brukar rekommenderas mot vattenskador
Funkar läckagebrytare och vattenfelsbrytare lika bra?

Samarbete med IoT-företag ledde till en smartare vattenfelsbrytare
Självlärande vattenfelsbrytare förvarnar om skador

Nu har branschen tillsammans med försäkringsbolag enats om en provningsstandard och krav för typgodkännande av vattenfelsbrytare som forskningsinstitutet RISE tagit fram tillsammans med tillverkare och branschorganisationer. 

Men i det test som RISE gjorde blev bara två av ursprungligen åtta vattenfelsbrytare godkända: Villeroy & Boch Gustavsberg AB, Vatette Vattenfelsbrytare och Tollco AB, WaterFuse – Villa Control.

Vattenfelsbrytare kommer nu att få samma förhållningssätt till VVS-branschen som jordfelsbrytare har till elbranschen.

– Det här är ett stort steg mot färre vattenskador. Det känns bra att äntligen ha en standard. Med tydliga kriterier för typgodkännande är det lättare att välja produkter som uppfyller kraven, säger Pierre Lundborg på Säker Vatten, som anser att anser att den nya standarden revolutionerar VVS-branschen.

I dag finns det många olika varianter av vattenfelsbrytare på marknaden. Men nu ska det bli lättare för såväl beställare som installatör att välja de bästa modellerna.

Provningsmetoden blir nu en ny standard som ska uppfyllas för att vattenfelsbrytare ska certifieras genom typgodkännande. Produkter som godkänns kommer även genomgå en löpande kontroll en gång om året.

Ju fler maskiner desto större risk för läckor
4 trender i kampen mot vattenskadorna

Tillverkare av produkter som klarar provningen kan ansöka om typgodkännande, som bland annat innebär en årlig tredjepartskontroll där man kontrollerar tillverkningen och funktion av vattenfelsbrytarna.

Läs RISE rapport om vattenfelsbrytare här.

FAKTA/VVS-produkter mot vattenskador

  • Vattenfelsbrytare. Övervakar hela tappvatteninstallationen genom mätning för att identifiera läckage och stänga av vattnet centralt. 
  • Läckagebrytare. Övervakar tappvatteninstallationen lokalt med en fuktsensor för att identifiera läckage och stänga av vattnet.
  • Vattenbrytare. Använder fjärrstyrning för att stänga av vattnet centralt eller lokalt.
  • Vattenlarm. Identifierar läckage och larmar.