Logga in

Tårtkalas med blivande VVS-montörer

Publicerad
21 dec 2021, 09:50

Här är eleverna som siktar mot VVS-branschen. Räkna med att de kommer att ta sig dit. Det brukar eleverna från den här skolan göra.

Refis är en branschskola som ägs av Installatörsföretagen. Skolan ligger i Liljeholmen i södra Stockholm och framhålls ofta av branschföreträdare som en bra utbildning.  Och de har visst fog för det. Förra året tog 43 elever studenten efter sina tre år på VVS- och fastighetsprogrammet. Två gör lumpen, två har fått annat arbete – resterande 39 har fått jobb i VVS-branschen.

Eleverna flydde
Så vände han VVS-utbildningen

Utbildning i Säker Vatten
”Vi drillar in Säker Vatten-filoson så att den sitter hos eleverna”

– Vi har en kultur i skolan som är bra och som alla anammat och följer, säger rektor Claudia Marcks. Eleverna vet vad som förväntas av dem och det finns ett tydligt mål med utbildningen. Vi följer kraven som branschen ställer och det gör våra elever attraktiva på arbetsmarknaden.

VVS-Forum passar på att besöka skolan när det bjuds på tårta. Det är nämligen ETG College, som Refis är ansluten till genom el- och energiprogrammet, som firar tio år och bjuder på prinsesstårta i stora lass.

ETG är ett koncept som ägs av branschen, genom Installatörsföretagen, och där företagare engagerar sig i utbildningen. Totalt finns 56 aktiva skolor i landet med lyckade resultat med att lotsa eleverna vidare till att bli elektriker.

När utbildningen skulle etableras i Stockholm föll det sig naturligt att starta på Refis som med sin VVS-utbildning visat goda resultat år efter år. Där gör den nya klassen blivande elektriker sällskap med VVS-klasser, två parallella klasser i varje årskurs.

Både chefredaktör och VVS-elever uppskattade tillfället att få äta tårta.

Läs också:
VVS-dikt av sliten rörläggare upptäcktes i slottsruin efter 134 år

Casper Edström går tredje året på Refis och är ute som gymnasial lärling tre dagar i veckan.

– Det är en bra utbildning och man lär sig hela tiden nya grejer. Min plan är att jobba som VVS-montör efter utbildningen, säger Casper Edström innan det är dags att lämna tårtkalaset i verkstadslokalen för en teorilektion.

Tårtor i stora lass serveras. Foto: David Lagerlöf
Tårtkalas! VVS-Forums chefredaktör till vänster bjuds på tårta av Jonas Andersson, vd ETG College, Pernilla Bäckius, biträdande rektor, Anders Kullberg, styrelseordförande Refis och vd Larm & Teletjänst AB, Jagar Maher, lärare el-ämnen och Claudia Marcks, rektor. Foto: David Lagerlöf